AKTUELNO

Pivo je napitak koji konzumira veliki broj ljudi. A šta je to što nas posle popijenog piva opusti i oraspoloži, a nije sam alkohol, pročitajte u narednim redovima.

Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka iz pivskog slada, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu slično poput dopamina.

Studija nemačkih naučnika pokazala je da hordein može biti odgovoran za podizanje raspoloženja tako da aktivira ključni dopaminski receptor.

Oni tvrde da hordein na mozak deluje slično kao hormon sreće i da i hordein i dopamin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Potrebno je još doznati može li količina hordeina u pivu proizvesti osetan učinak na centar za nagrađivanje.

Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uveliko doprineti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.

Foto: Unsplash.com

– Za osećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina – smatra naučnica Monika Pišetsrider, jedna od autora istraživanja. Podseća i da sličan učinak na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade. Pišetsrider kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića.

Uglavnom je reč o kombinaciji supstancija. Na primer, kada je reč o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljeni hidrati. Ali naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno delovanje i da može da poremeti misli, ravnotežu, pa čak i mentalno zdravlje.

Višak alkohola može biti izuzetno štetan.

#pivo