AKTUELNO

Sprečite na prirodan i efikasan način da vas stomak boli i grčevi ometaju.

Grčevi u stomaku nas najčešće asociraju na bebe (ili možda više na bebin neumorni plač koji grčevi izazivaju). Ali da li se oni javljaju i kod odraslih?

Čak 40% odraslih osoba pati od grčeva i bolova u stomaku. Odrasli (k’o odrasli) često zanemare ovaj problem, i težeći da se što pre reše ove neprijatnosti (kako zbog bola, tako i zbog socijalne strane neprijatnosti gasova) samoinicijativno uzimaju lekove, često i bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom u apoteci. Samo 25% bolesnika poseti lekara u vezi terapije bola u stomaku. Međutim, grčevi i bol u stomaku kod odraslih nisu tako bezazleni problem.

Kako nastaju grčevi?

Grčevi i bol u stomaku nastaju usled povećanog stvaranja gasova (veće količine vazduha u crevima), do koje dolazi usled:

• veće količine progutanog vazduha prilikom obroka zbog nepravilnog (halapljivog) gutanja

• nepravilne ishrane – namirnica koje se teško vare poput graška, kupusa, karfiola, prokelja, brokolija i špargle

• namernog zadržavanja gasova

• opstipacije koja dugo traje

• intolerancije na laktozu i fruktozu

• medicinskog stanja – sindroma iritabilnog creva

Foto: Promo/Flobian

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva je funkcionalni poremećaj digestivnog trakta, koji izaziva abdominalne bolove, nadimanje i različite poremećaje u crevnom pražnjenju. Osim ovih simptoma, sindrom iritabilnog creva može biti praćen i promenama u raspoloženju, depresijom, bolovima u leđima i problemima sa mokrenjem.

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i isključivanjem drugih organskih oboljenja. Tegobe treba da traju bar 6 meseci, a neprekidno u poslednja 3 meseca pre postavljanja dijagnoze. Dominantno je prisustvo bola u stomaku, koji se mora javiti bar jednom nedeljno.

Da li ste znali da čak 10-25% populacije pati od ovog sindroma? A samo 20% od ovog broja je dijagnostifikovano.

Nervoza creva predstavlja najčešći razlog zbog kog pacijenti dolaze na pregled kod gastroenterologa. Ne predstavlja nikakav rizik za razvoj ozbiljnih bolesti sistema za varenje, ali je veoma neprijatan i utiče na normalno funkcionisanje i kvalitet života.

Kako se leči sindrom iritabilnog creva?

Pre upotrebe lekova, preporučuje se primena higijensko-dijetetskog režima koja podrazumeva promene u životnom stilu i navikama u ishrani:

• Redovna fizička aktivnost

• Ishrana sa malo masti

• Bez alkohola

• Bez kofeina

• Bez začinjenog, ljutog, puno slatkiša

• Bez hrane koja nadima

Neretko se desi da promene u ishrani i životnim navikama nisu dovoljne, pa se preporučuje upotreba preparata koji pomaže funkcionisanju naših creva.

Foto: Promo/Abela Pharm

Flobian® je prirodno rešenje za grčeve, bol u stomaku, kao i nadutost i gasove. Aktivan sastojak Flobian®kapsula- Lactobacillus plantarum 299v, najispitivaniji i sa najviše preporuka u terapiji sindroma iritabilnog creva. Njegova snaga ogleda se u redukovanju svih simptoma koji prate ovaj sindrom. Sprečava nastanak gasova, podstiče rad creva i poboljšava varenje.

Budite odgovorni kao prema svojim bebama – ne zanemarujte, već rešite problem grčeva i bola u stomaku!

Autor: Pink.rs