AKTUELNO

Uspostavite kontrolu nad vašim telom umom i telom.

Za većinu ljudi važi da, kada im kažete da se smire u toku burne reakcije ili krize, stepen njihove nervoze će se samo pojačati. Potrebno je naučiti kako ostati smiren u napetim situacijama, i kada smo izloženi naletima, uglavnom negativnih emocija. Proces održavanja smirenosti naziva se samoregulacija, i predstavlja i umetnost i nauku.

Da bismo uspostavili kontrolu nad našim životom, moramo naučiti da kontrolišemo naše telo. Kada stignemo do tačke gde je naš nervni sistem preplavljen emocijama, naše telo počinje da funkcioniše na drugačiji način. Naš krvni pritisak, umesto da se spusti nakon stresa, kao što bi trebalo, ostaje idalje viši, kao i naš puls i disanje. Nastavljamo da se znojimo, da ne osećamo glad i slične senzacije.Simpatični nervni sistem, koji je deo autonomnog nervnog sistema, i dalje kontroliše naše telo. Naši mišići su napeti, i mi smo u stanju visokog opreza. Da bi se smirili, i ponovo normalno fiziološki fukcionisali, potrebno je da parasimpatički nervni sistem preuzme kontrolu nad našim telom. Da bismo to uradili, moramo pre svega biti svesni našeg tela dovoljno, da shvatimo šta nam se događa, išta tačno treba da uradimo.

Za početak treba da budemo svesni da i drugi ljudi, tj. sva ljudska bića, reaguju na ovaj način kada se stres nagomila. Moramo samo shvatiti da je naš nervni sistem tada trenutno preopterećen i deregulisan, i da moramo brzo da povratimo kontrolu nad njim.

Stres nije jednak traumi. Mi možemo naučiti da se sami zaštitimo, i pomoću racionalnog uma povratimo kontrolu, ali moramo naučiti kako to da uradimo mnogo pre nego što se pojave potencijalni traumatski stresori. Trebali bi biti upoznati koja je prva reakcija našeg tela na stres, i da naučimo šta možemo da uradimo da se smirimo, i zapamtimo tu proceduru za neke nepredviđene životne situacije- kada recimo dođe do problema na poslu, stresnih situacija u porodici ili ljubavnim vezama.

Ista metoda smirivanja ne odgovara svima. Za neke od nas to može značiti da preuzmemo kontrolu nad našim disanjem, tako da ga svesno usporimo i produbimo. Za neke od nas smirenje može biti ljuljanje, plakanje ili zevanje, ili usresređivanje uma na neku scenu ili osobu. Ili da stavimo ruke nanaše srce. Koja god tehnika da je u pitanju, potrebno je uvežbati pre nego što nam zatreba, a mi tada moramo da je odmah primenimo.

Foto: Unsplash.com

Nudimo vam četiri jednostavne tehnike za prevazilaženje stanja anksioznosti i panike, zahvaljujući kojima ćete se smiriti za samo 20 minuta:

1. Ostanite 3 minuta u samoposmatranju vašeg stanja napetosti i iznurenosti, zapitajte se šta zaista osećate. Iako vam je krajnji cilj da se smirite što pre, vaše brige vas obaveštavaju o nečemu što se mora promeniti. Razmislite da vam ovo samoposmatranje služi za razumevanje situacije.

2. Sedite u tišini, zatvorite oči i obratite pažnju na vaše telo tokom sledećih 2 minuta. Gde najviše osećate stres? Da li je žarište u vašem stomaku, glavi, grudima? Gde tačno osećate nagomilanu napetost? Napravite svesni napor da udišete vazduh, i zamislite da je to nova, čista energija koju ćete mislima smestiti u oblasti gde osećate napetost, i zameniti težinu nakupljenog stresa opuštanjem.

3. Odlučite se za jednu malu akciju koju možete učiniti za korak bliže rešavanju vašeg problema usledećih10 minuta. Anksioznost “voli” izbegavanje, zato je pobedite u sopstvenoj igri i počnite da seigrate. Potpuno uronite u ovaj korak. Izbrišite sve ometajuće faktore i potpuno se usredsredite navaš cilj: ako ste “zaglavljeni” u nekom problemu, počnite da mislite upravo na to šta izbegavate i šta vas posebno dovodi u stanje nesigurnosti- da li je to neprijatan razgovor sa vašim partnerom? Finansijski problemi ? Veza u kojoj stagnirate duže vreme? Rezultati testa? Sigurnost dobrog posla nakon diplomiranja?

4. Napišite i odredite sebi jedan zadatak. Precizirajte vreme započinjanja zadatka i vreme završetka.Na taj način ćete podstaći sopstvenu akciju.

Ponavljajte ovaj proces svakodnevno kako biste razvili lepu naviku. Izazovi mogu biti različiti. Zapamtite da cilj nije samo obavezno biti smiren, već naučiti kako bolje savladati svakodnevan stres,i kako najbrže pronaći pravi način ponašanja u k ontroli sopstvenih emocija i reakcija.

Još jedan veran saveznik koji je već dokazan u borbi sa stresom, a može vam pomoći u ovakvim situacijama je potpuno prirodan preparat- Tensilen. Preporučen je strane lekara u Evropi tokom više od 40 godina i ispitan u najmanje 75 kliničkih studija. Tensilen efikasno pomaže kod simptoma stresa i anksioznosti, kao i pojačane napetosti. Jača samopouzdanje i volju, umiruje, deluje protiv pada energije i bezvoljnosti.

Ne dozvolite da budete još jedna žrtva stresa i nesigurnog vremena u kome živimo. Imate pomoć.Rešimo probleme zajedno. Tensilen je tu za vas.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: promo

#Zdravlje

#anksioznost