AKTUELNO

Efikasno ublažite kašalj putem ovih 6 saveta i poboljšajte svoje svakodnevno funkcionisanje.

Kašalj je odbrambena, zaštitna reakcija organizma na prisustvo neželjenih materija u respiratornom traktu, čiji je cilj da očisti i zaštiti naše disajne puteve. Kao simptom, kašalj nam signalizira da postoji neki problem sa disajnim putevima. Postavlja se pitanje, kada se već pojavi, kako da ublažite kašalj?

Organizam, često bez uticaja čovekove volje, kašljanjem pokušava da izbaci iz disajnih puteva sekret koji se nagomilao usled infekcije ili iritacije. Kašljem se izbacuju i iritansi, alergeni, mikroorganizmi, strane čestice (poput prašine, prljavštine) koje su dospele u pluća udisanjem. On takođe može biti simptom teških bolesti kao što je tuberkuloza, ali i simptom malignih oboljenja pluća.

Ipak, najčešće, kašalj predstavlja simptom infekcije virusima. Većina akutnih respiratornih infekcija je virusnog porekla i tada ne treba uzimati antibiotike (pre svega jer antibiotici ne deluju na viruse).

Ublažite kašalj na sledeće načine:

1. Hidratacija je važna!

Unosite dovoljno tečnosti – time se efikasno pojačava vlaženje i čišćenje sluznice disajnih puteva. Poznato je da voda utiče na razvodnjavanje sekreta i čini ga lakšim za izbacivanje. Topli napici (poput čaja sa medom i limunom) posebno prijaju, kao i topla lagana hrana (supe, čorbe).

2. Ublažite kašalj redovnim provetravanjem prostorije.

Kašalj može biti pogoršan i aerozagađenjem, duvanskim dimom, iritantnim gasovima ili vlagom u prostoru gde se dugo boravi. Stoga, redovna ventilacija i održavanje vlažnosti vazduha imaju važnu ulogu.

Preporučuje se i korišćenje ovlaživača vazduha ili posuda sa vodom na radijatoru, u koju se može staviti etarsko ulje. Etarsko ulje bora, jele, mirte ili lavande pomaže kod akutnog kašlja.

Foto: Unsplash.com

3. Kako se slažu med i kašalj?

Med svojom slatkastom komponentom podstiče proizvodnju sluzi. Sluz oblaže sluzokožu usta i grla, deluje zaštitno (demulcentno) i oblaže ogoljene receptore za kašalj umirujući nadraženu sluzokožu. Antitusički efekat nastaje zahvaljujući vezi koja postoji u mozgu između centra za kašalj i centra za čulo ukusa. Receptori za ukus-slatko u našim ustima prenose mozgu informaciju, a zahvaljujući povezanosti dolazi do daljeg prenosa informacija na centar za kašalj. Delovanjem na ovaj centar, naš mozak sprečava dalje kašljanje. Osim toga, čulo ukusa stimuliše i lučenje endogenih opioida – supstanci koje imaju umirujući efekat na kašalj.

4. Dejstvo propolisa na ublažavanje kašlja.

Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide. Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za njegovo lekovito delovanje. Propolis je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno, čuva zdravo tkivo i leči obolelo. Deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa, te eliminiše uzrok kašlja.

Foto: Unsplash.com

5. Povećajte unos vitamina C!

Vitamin C se koristi za podizanje otpornosti i sprečavanje razvoja infekcija. Spada u red najefikasnijih antioksidanasa, zbog čega se preporučuje svima, a posebno pušačima. Za unos vitamina C preporučuju se šipurak i acerola, koji su poznati po veoma visokom sadržaju ovog vitamina (smatraju se jednim od najbogatijih izvora ovog vitamina u prirodi).

6. Višekomponentni biljni preparati za svaki kašalj.

Višekomponentni preparati koji sadrže kombinaciju tradicionalnih biljaka sa medom, olakšavaju razgradnju i izbacivanje sekreta iz disajnih organa, ali i oblažu sluzokožu grla i ublažavaju suvi kašalj. A kako je najčešće prisutan mešoviti kašalj, najbolje i najkomfornije je primenjivati višekomponentne biljne preparate koji sadrže kombinaciju meda sa biljnim ekstraktima belog sleza, kamilice, jagorčevine i šipurka, jer deluju na SVAKI kašalj, i na suvi i na produktivni kašalj.

Primenom ovih 6 jednostavnih saveta možete efikasno ublažiti kašalj i olakšati svakodnevno funkcionisanje. Ipak, svaki kašalj je poseban i neophodna je pravilna dijagnostika od strane lekara kako bi se pristupilo lečenju uzroka koji su doveli do kašljanja. 

Autor: Pink.rs