AKTUELNO

Omega - 3 masne kiseline za 40 % smanjuju rizik od moždanog udara.

Univerzitet medicine u Pitsburu nedavno je radio istraživanje o delotvornosti ribe u našem organizmu. Potvrdili su da je ona prava hrana za naš mozak. Nebitno da li je reč o jednom pečenom/kuvanom/grilovanom komadu, i bez obzira koliko omega 3 – kiselina sadrži, stručnjaci savetuju da konzumirate ribu bar jednom nedeljno. Pamćenje je mnogo bolje kod ljudi koji redovno jedu ribu, nego kod onih koji to ne čine.

Foto: Unsplash.com

Studija objavljena prošle godine u časopisu "Journal of the American Heart Association" pokazalo je da nivo omega – 3 masnih kiselina u krvi smanjuje rizik od moždanog udara. Rađena je na 3 660 starijih ljudi starosne dobi od 65 godina, i tokom petogodišnjih ispitivanja naučnici su im skenirali mozak i pratili pojave moždanih udara.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju viši nivo omega – 3 masnih kiselina u krvi imaju 40% manju mogućnost da dobiju moždani udar. Omega – 3 masne kiseline hrane belu moždanu masu, koja je zadužena za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.

Ovaj najbitniji sastojak ribe sprečava pojavu abnormalnosti i razvoj degenerativnih bolesti, kao što su Alchajmerova bolest.

Riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom i vitaminima B1, B2, B6 i B12 koji su bitni za pravilan rad nervnih ćelija. Riba je bogata i kalcijumom, no on je uglavnom koncentrisan u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu. Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina i to oko 20%. Pored toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, stoga vam je oprošteno ako pojedete masnu ribu neće biti štetno koliko masna svinjetina.

Autor: Pink.rs

#Riba