AKTUELNO

Štitna žlezda odgovorna je za proizvodnju hormona koji regulišu vaš metabolizam, telesnu temperaturu i puls.

Ako je njen rad poremećen, može doći do teških posledica za vaše organe: jetru, creva, bubrega, reproduktivni sistem, srce, pa čak i mozak.

Ovo je lista simptoma koje ne smete zanemariti ako želite da izbegnete ozbiljne zdravstvene probleme.

Umor i gubitak energije

Bolest štitne žlezde može uticati na nivo energije i raspoloženje. Hipotireoza uzrokuje osećaj umora i gubitka snage, praćen čestim problemima spavanja i razdražljivosti.

Promene brzine otkucaja srca

Hormoni štitne žlezde utiču na skoro svaki organ u telu i mogu promeniti brzinu otkucaja srca. Osobe sa tek otkrivenim poremećajem štitne žlezde mogu da primete da je njihov puls znatno ubrzan ili smanjen od uobičajenog.

Dramatično gubljenje ili dobijanje težine

Drastična promena težine jedan je od najčešćih simptoma bolesti štitne žlezde. Povećanje ili smanjenje težine koja se javlja u kratkom vremenskom razdoblju može značiti previsok ili preniski nivo hormona štitne žlezde.

Suva koža i lomljivi nokti

Suva koža može biti znak problema s štitnom žlezdom. Isto tako, trebalo bi povedete računa o ovom problemu ako vam nokti odjednom postanu krhki s vidljivim vertikalnim linijama koje se pojavljuju na površini.

Problemi regulacije temperature tela

Bolest štitne žlezde može uticati na sposobnost vašeg tela da reguliše temperaturu.

Oticanje vrata

Oticanje ili povećanje područja vrata vidljiv je znak problema s štitnom žlezdom. Obratite pažnju na takve simptome!

Bolovi u mišićima i konvulzije

Pojava hipotireoze može uključivati ​​bol u različitim delovima tela. U većini slučajeva, ovi simptomi su povezani su s oticanjem mišića ili tumorom koji pritiska nerve, prenosi “Novi“.

Navedeni simptomi sami ne mogu biti osnova za čvrstu dijagnozu jer su vrlo slični simptomima nekih drugih bolesti. Međutim, ako imate bilo koji od njih, ne bi trebalo zanemarivati ih – konsultirajte svog lekara i proverite što je pre moguće.

#Štitna žlezda