AKTUELNO

Barena jaja imaju znatno kraći rok trajanja u odnosu na sveža jaja.

Ako vam je nakon Uskrsa ostala veća količina barenih jaja, sigurno se pitate koliko dana nakon pripreme se mogu jesti bez bojazni da ćete pokvariti stomak.

Kuvanjem jaja uklanjamo zaštittni spoljni sloj koji oblaže ljusku - zbog čega je ona ranjiva na vazduh, bakterije i druge stvari koje mogu da kontaminiraju jaje i ugroze naše zdravlje.

Tvrdo kuvano jaje može da ostane sveže do 7 dana, ali kada ga oljuštite - ono će ostati sveže samo 5 dana.

Foto: Pixabay.com

Kako biste se postarali da budu kuvana jaja budu bezbedna za jelo, ohladite ih odmah nakon kuvanja, najbolje u posudu sa ledom i odmah potom ih stavite u frižider.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.

Ako je jaje u ljusci, moraćete da je razbijete kako biste ovo primetili.

#Jaja

#kuvana