AKTUELNO

Ako su vam dosadile klasične palačinke, a ipak biste želeli da pripremite jednostavnu poslasticu od testa, isprobajte baghrir - sunđeraste, marokanske palačinke jedinstvenog izgleda i ukusa.

Ovaj specijalitet sa severa Afrike servira se sa medom, a zovu ga i palačinke sa hiljadu rupica zbog specifične teksture koju duguju kvascu koji se dodaje u smesu.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, premda se u nekim delovima Maroka palačinka okrene na drugu stranu samo na par sekundi kako ne bi bile previše vlažne.

Potrebni sastojci:

750 ml tople vode
250 g fino mlevenog griza
100 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Priprema:

U činiji pomešajte suve sastojke: griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer.

U drugu činiju ulijte toplu vodu, dodajte kvasac i miksajte postepeno dodajući smesu od suvih sastojaka. Krajnji rezultat treba da bude nalik na klasičnu smesu za palačinke.

Smesu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30-ak minuta dok površina ne postane penasta.

Po jednu kutlaču smese prebacite u sredinu zagrejanog tiganja (najbolje je da koristite onaj sa nelepljivim dnom). Smesu nemojte okretati po tiganju, već pustite da sama formira svoj oblik.

Palačinke pržite oko dva minuta, odnosno dok površina ne postane sunđerasta i suva. Najbolje je da ne okrećete palačinku, već je samo prebacite na tanjir. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smesu.

Služite ih tople sa malo meda ili drugim filom po želji.