AKTUELNO

Prema iskustvu iz prakse, preljubnici su u stanju da kriju ovakav odnos ponekad i nekoliko godina.

Već samo po sebi neverstvo je svojevrsni alarm za oba partnera, a još ako se dogodi u krugu prijatelja, ono odzvanja mnogo glasnije i duže, tako da ga svi dobro čuju.

- Ovo neverstvo čini drugačijim to što je prevarena osoba, pored partnera ili partnerke, izgubila još i prijatelja ili prijateljicu. Zato u tom trouglu neverstvo najteže pada upravo prevarenim osobama - kaže Danka Đukanović, psihoterapeut.

Kada partner primeti?

Čak i kada partneri primete i intuitivno osete da nešto nije u redu, često poriču da je to istina. Na taj način njihov um počne da ih Partnerima je lakše da poveruju da nešto s njima nije u redu, da umišljaju, ne primećuju dobro, nego da se suoče sa onim što se stvarno dešava...

Tu se gubi i partner i prijatelj!

Ovakva prevara se najlakše skriva ako partner ili partnerka koji varaju imaju poslove sa nepredviđenim radnim vremenom zbog čestih putovanja, sastanaka, prekovremenog rada i slično. Mogu da koriste poslovni poslovni telefon kada se dopisuju. Kada su kod kuće, poruke šalju iz kupatila.

Koriste se odlasci do supermarketa ili tržnog centra kako bi se videli. U društvu upotrebljavaju šifre ili fraze koje za njih imaju posebno značenje.

Kako se razotkriju?

Pogrešna reč, preterano doterivanje...

- Partneri razotkriju prevaru uz pomoć intuicije, laži u kojima su uhvaćeni ili ih o tajnom odnosu obavesti neki drugi prijatelj ili član porodice koji je saznao, deca prijave češći dolazak prijatelja, partner se posebno doteruje kada treba prijatelj/prijateljica da dođe, nesmotrena izjava, promena ponašanja u društvu ljubavnika/ljubavnice koje se često može videti kao "čudno" - kaže psihoterapeut.

- Prema iskustvu iz prakse, preljubnici su u stanju da kriju ovakav odnos ponekad i nekoliko godina. Kada se ovakve veze razotkriju, obično se završavaju razvodom braka ili prekidom veze bez povratka i pomirenja. Dakle, teško je da se nastavi zajedničko druženje i da se vrati izgubljeno poverenje. Kada je u pitanju prevara "izvan kruga" prijatelja, pomirenje je ponekad moguće - ističe Đukanovićeva.

Ukoliko kod sebe prepoznamo da nam se neko iz kruga kućnih prijatelja dopada, kako to da obuzdamo?

- Za početak, važno je da to prepoznamo i priznamo sebi ukoliko je to slučaj. Potom, osvestimo šta nam se konkretno sviđa kod našeg prijatelja/ce, a šta nam nedostaje kod našeg partnera. Nakon toga, važno je da radimo na poboljšanju našeg partnerskog odnosa. Pomaže nam i kada sagledamo koje su sve posledice ulaska u vezu sa prijateljem. Možda je u pitanju trenutna ranjivost ili nešto što se dešava u našem partnerskom odnosu - napominje Đukanovićeva.

Ako vam se dopada prijatelj, zapitajte se šta vam se ne dopada kod partnera?

Posledice ovakve prevare svi trpe, a ukoliko prevarena osoba nema razvijene psihološke mehanizme odbrane ili neophodnu unutrašnju i/ili spoljašnju podršku, može da postane depresivna.

- Društvo se obično povlači i raspada, jer ni drugim ljudima nije lako da budu u ovoj neprijatnoj priči. Deca pate i gube poverenje u druge odrasle ljude. Ponekad ovo iskustvo utiče i na njihove izbore i živote tako što u odrasloj dobi postaju sumnjičavi prema prijateljima svojih partnera, posebno ako ovo iskustvo nisu adekvatno obradili kao deca - zaključuje psihoterapeut.