AKTUELNO

Ispijanje kafe nije privilegija nijednog sloja, jer svako može da se prepusti kvalitetnoj šolji ovog toplog napitka.

Ispijanje kafe nije privilegija nijednog sloja, jer svako može da se prepusti kvalitetnoj šolji ovog toplog napitka. Prema novim rezultatima studije, crna kafa je takođe korisna za funkcionisanje srca.

Prema stručnjacima, pijenje jedne ili više šolja crne kafe dnevno povezano je sa dugoročnim smanjenim rizikom od srčane insuficijencije. Rezultati potiču iz tri glavne studije Američkog udruženja za srce.
Analiza je otkrila da je rizik od srčane insuficijencije opao za 5-12 odsto u poređenju sa ljudima koji ne piju kafu . Međutim, treba napomenuti da se analiza odnosila na klasičnu crnu kafu, a ne na kafu bez kofeina:

"Iako se ne može utvrditi uzročna veza, zanimljivo je da ove tri studije sugerišu da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčane insuficijencije i da kafa može biti deo zdrave ishrane ako se konzumira u svom normalnom obliku bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda sa visokim udelom masti, poput kreme ".

Studija objavljena u AHA : Ova studija, započeta 1948. godine, obuhvatila je više od 5.000 ljudi kojima je dijagnostikovano bolest srca i živeli su u Massačusetu. Studija je pratila ljude i njihovo potomstvo tokom 72 godine tokom tri generacije.

Nova studija koristila je najsavremenije analitičke alate AHA platforme za preciznu medicinu za poređenje podataka iz Framingama sa studijom rizika od ateroskleroze, dugoročnom studijom koja se fokusirala na kardiovaskularne rizike kod odraslih starijih od 65 godina. Ukupno su studije dale informacije o ishrani na više od 21.000 odraslih Amerikanaca.U poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu, analiza studija Framingam Heart and Cardiovascular Health pokazala je da se rizik od srčane insuficijencije smanjio između 5 i 12 procenata za svaku šoljicu kafe konzumiranu tokom dana.

"Veza između kofeina i smanjenja rizika od srčane insuficijencije bila je iznenađujuća. Opšta populacija često kafu i kofein smatra lošim za srce, jer ih ljudi povezuju sa, na primer, visokim krvnim pritiskom. Međutim, dosledan odnos između povećanja potrošnje kofeina i smanjenja rizika od srčane insuficijencije u potpunosti opovrgava ovu pretpostavku ", rekao je vodeći autor David Kao, direktor Centra za personalizovanu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koloradu.

Sve ove studije su izvedene pomoću standardne crne kafe . Međutim, mnogi ljudi dodaju mlečne proizvode, kreme, šećere ili arome sa visokim udelom kalorija, dodaju šećer i masti. Razne zdravstvene organizacije stoga ukazuju na njihov negativan uticaj na telo.

Ljudi takođe treba da budu oprezni da li piju kafu u kafiću ili kod kuće. Razlika je između kafe iz aparata za kafu sa filtracijom, turske kafe ili klasične kafe u džezvi. Kafa takođe sadrži jedinjenje kavestol, koje podiže nivo holesterola.

Istraživanja su takođe pokazala da kofein može biti opasan ako ga određeni deo populacije preterano konzumira. Visok nivo konzumacije kafe (više od 4 šolje dnevno) tokom trudnoće povezan je sa malom porođajnom težinom, prevremenim porođajima i mrtvorođenim detetom u studiji iz 2017. godine.
Prethodne studije takođe sugerišu da ljudi sa problemima spavanja ili dijabetesom treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja kofeina. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju , deca i adolescenti ne bi trebalo da piju kolu, kafu, energetska pića ili druga pića sa bilo kojom količinom kofeina.