AKTUELNO

Ako koristite testeninu na bazi pšenice, pravite veliku grešku ukoliko je isperete pod mlazom hladne vode!

Kuvanje testenine deluje jednostavno, ali postoje velike greške koje možemo napraviti zbog kojih će se lepiti, ili neće biti ukusna. Već smo vam objasnili kako profesionalni kuvari spremaju testeninu, a evo jedne greške koju skoro svi prave u žurbi!

Pasta se kuva desetak minuta u ključaloj, dobro posoljenoj vodi. Naravno, ako ste odabrali testeninu koja je tanja ili deblja, prilagodite vreme kuvanja u skladu sa vremenom napisanim na pakovanju. Špageti se kuvaju kraće a ravioli i drugi "debeli" komadi duže.

Nikada ne stavljajte ulje u vodu jer ono neće dati željeni efekat, samo će isplivati na površinu a testenina će se i dalje lepiti. Međutim, ako je posle kuvanja i ceđenja prelijete vodom, kuvari kažu - bolje je bacite u kantu!

Foto: Pixabay.com

Testenina na bazi pšenice tokom kuvanja će otpuštati skrob. On će ostati u vodi i omogućiti da se testenina bolje poveže sa sosom, zbog čega profi kuvari uvek čuvaju najmanje jednu kutlaču "dragocene" vode u kojoj se kuvala.

Ali ispiranje će isprati taj skrob, i testenina će se samo ponovo zalepiti, a u slivniku će završiti ne samo skrob, već i so koju ste stavili u vodu da bi testenina imala ukus.

Dakle, čak i ako žurite, nemojte nikada isprati kuvanu testeninu hladnom vodom. Izgubićete ukus, a dobićete slepljenu "gomilu" testenine koju ćete vrlo teško moći da razdvojite.

#Špagete