AKTUELNO

Gazanija je biljka koju ćete lako uočiti zbog njenih velikih cvetova, čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ne voli hladno vreme, a ako ipak uspe da ga preživi, njene stabljike dobiće još jedan red latica.

Osim u saksijama i žardinijerama, gazanije možete saditi i u dvorištu, važno je samo da imaju dosta sunca i da temperatura ne pada ispod 10 stepeni. Ako je površina zemlje vlažna, preskočite zalivanje, jer će koren istruliti. Na svake dve nedelje je prehranjujte i redovno odstranjujte uvele cvetove.

Gazanija je biljka poreklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Raste u obliku grma, a listovi podsećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Foto: Pixabay.com

Gazanije cvetaju od juna do novembra, a cvetovi su bele, žute, narandžaste, ružičaste i crvene boje. Redovnim uklanjanjem uvelih cvetova pospešuje se ponovno cvetanje.

Gazanija uspeva na sunčanim mestima, u kvalitetnom, suvom i dobro propusnom tlu i na mestima koja su zaklonjena od jakih vetrova.

Razmak između biljaka je od 15 do 20 cm. Vrlo lepo izgleda u kombinaciji sa šarenim letnjim cvećem ili kao pokrivač tla. Uspeva i u saksijama kao letnji ukras na prozorima, balkonima i terasama.