AKTUELNO

Psi se u većini slučajeva izvrsno slažu s ljudima i vole decu, ali neke rase su druželjubivije od drugih pa mnogi ljudi, a posebno roditelji, prilikom udomljavanja ili kupovine psa razmišljaju o tome da nabave ljubimca koji će prihvatiti decu i igrati se s njima.

Portal PetMd, koji su kreirali veterinari, nabrojao je deset pasa za koje se smatra da su najbolji izbor za porodice s decom.

Zlatni retriver

Ovaj pametni i verni pas gotovo nikada nije agresivan ili neraspoložen. Veoma je strpljiv i zato je odličan izbor za porodice s decom. Zbog njegove prijateljske prirode deca ga jednostavno obožavaju.

Ovo je jedna od najpopularnijih rasa, a za to postoji dobar razlog. Labrador je jako razigran pas, koji veoma voli decu i zaštitnički je nastrojen. Ima jako puno energije i obožava da trči i pliva. Zbog toga njegovi vlasnici treba da budu svakodnevno aktivni s njim. Osim s decom i odraslima, dobro se slaže i s ostalim psima.

Pudlica

Pudlice su pametni i nežni psi koji su veoma brižni i privrženi svojoj porodici. Iako su jako sramežljivi u prisustvu stranaca, super se slažu s decom i odraslima koje poznaju.

Irski seter

Irski seter prepoznatljiv je po svojoj crvenoj dlaci. Veoma je razigran i pun energije i obožava da bude među ljudima i igra se s decom. Ovaj pas toliko voli svoju porodicu da mrzi da bude sam i najbolje se ponaša kada je okružen ljudima koji ga vole.

Vižla

Iako ovaj pas nije popularan kao neke druge rase, jedan je od najboljih izbora za aktivne i energične porodice sa starijom decom. Vižla je vrlo osećajan i veran pas koji je uz to i veoma pametan i brzo uči nove trikove. Jako se veže za svoje vlasnike.

Njufaundlender

Njufaundlendera ponekad zovu i „psom dadiljom“ jer jednostavno obožava decu i sve bi učinio da ih zaštiti. Ova rasa je jedna od najinteligentnijih na svetu, a preporučuje se porodicama koje žive u kući s dvorištem.

Border Collie

Ovog psa izrazito je lagano dresirati jer skoro nikada nije neposlušan. Najbolji je izbor za porodice koje nabavljaju prvog psa i nemaju iskustva. Border Collie uvek nastoji da ureći svog vlasnika, a posebno je zaštitnički nastrojen kada su deca u pitanju.

Bul terijer

Iako mnogi pogrešno misle da je ovaj pas agresivne prirode, on je zapravo uzgajan da čoveku pravi društvo pa zato ne čudi da se odlično slaže s decom i odraslima. Ipak, nije baš prijateljski raspoložen prema drugim životinjama i zato je važno aktivno raditi s njim.

Bigl

Bigl je mali pas vrlo mirne i strpljive osobnosti. Energičan je i obožava da se igra pa je zbog toga najbolji izbor za roditelje koji imaju razigrano dete, budući da biglovi mnogo vole da trče i istražuju prirodu, baš kao i deca.

Buldog

Ako želite vernog i strpljivog psa koji će se sjajno slagati s decom, buldog je odličan izbor za vas. Ovaj druželjubivi pas veoma voli ljude i druge životinje i može da se prilagodi životu i u velikoj kući i u malom stanu. Upravo je zbog toga idealan izbor za užurbane, društvene porodice.

#KUČE

#deca

#ljubimci