AKTUELNO

Lagan i rastresit pirinač može pretvoriti prosečnu hranu u pravi specijalitet .Evo nekoliko korisnih saveta za pripremu savršenog pirinča.

Za pripremu ukusnih jela je veoma važan i izbor pirinča, naročito ako želite rastresita zrna  a ne lepljivu kašu. Najbolji je basmati, koji ima specifičan ukus, ali je dobra i bilo koja druga vrsta koju karakteriše dugo zrno.

Foto: Pixabay.com

Kada odredite količinu pirinča, sipajte ga u posudu sa vodom i promešajte rukama. Menjajte vodu dok se pirinač ne ispere, a voda postane bistra. Budite pažljivi, cilj ovog procesa nije da izlomite zrna pirinča, jer će tako tokom kuvanja pirinač da izluči dosta skroba i pretvoriće se u lepljivu kašu.

Tokom kuvanja pirinča pažljivo odmerite količinu vode. Na potrebnu količinu pirinča ide 1,3 puta više vode. Ovo se odnosi na slučaj kada je pirinač već ispran. U provrelu vodu dodajte pirinač i malo soli i ostavite da se provri, a zatim nastavite sa kuvanjem na niskoj temperaturi.u poklopljenoj posudi. Kuvajte oko 20 do 25 minuta, a zatim sklonite poklopac i nežno viljuškom promešajte pirinač.