AKTUELNO

Hugo i Ros Turner su blizanci koji su odlučili da naprave istraživanje na svojim telima i izgledu, odnosno kako se ono menja s obzirom na prehranu.

Dvanaest nedelja Hugo (levo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat blizanac jeo svu hranu s velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku, prenosi boredpanda.com.

Pomogli su im naučnici sa Univerziteta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, telesnu masnoću te mnogo drugih stvari. Budući da su identični blizanci, idealni su za istraživanje kako dijete utiču na telo. Uz propisanu prehranu, imali su treninge izdržljivosti pet do šest puta nedeljno, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije.

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 nedelja veganske dijete, Hugov holesterol se smanjio te je on imao više energije koja nije padala tokom dana jer mu nivo šećera u krvi nije toliko padao kao pre. Uz sve to, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posledice. Iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napominje da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ros, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće, dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto te je istraživanje završio s težinom od 85 kilograma. Njegov holesterol ostao je isti tokom celog istraživanja.

Na kraju su zaključili da žele provesti dalje istraživanje kako bi dobili tačnije rezultate. Žele da njihovo istraživanje traje barem šest meseci pa sve do godine dana. Naučnici su takođe prikupili fekalne uzorke pre i nakon istraživanja te otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. No i kod Rosa uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promenili.