AKTUELNO

Bilo da ste vlasnik psa ili mačke bitno je da znate svaku sitnicu o svom dlakavom prijatelju. Iako postoji nekoliko mitova o ovim životinjama, neophodno je da se upoznate s pravim činjenicama koje treba da sledite.

Ako pas pojede pokvarenu hranu, na njegov hrapav jezik ulaze brojni štetni mikroorganizmi. S obzirom na to da naveći čovekov prijatelj svoju pažnju i ljubav prema vlasniku pokazuje upravo lizanjem lica ili ruke, postoji verovatnoća da se te klice prenesu na ljude i tako izazovu zdravstvene probleme poput dijareje.

Foto: Unsplash.com

Kada su okruženi bolesnim ljudima, kućni ljubimci mogu da dobiju svinjski grip (H1N1). Stoga, veterinari uvek savetuju često pranje ruku i odvojenu prostoriju za psa ili mačku kada su ljudi oko njih bolesni.

Psi mogu da nanjuše hipoglikemiju i tako prepoznaju da li njihov vlasnik ima dijabetes. Najčešće reaguju lajanjem, grebanjem šapama i lizanjem. Postoje i psi koji su dresirani upravo da otkrivaju dijabetes kod ljudi.

Inteligencija najpametnijih i dobro dresiranih pasa je slična nivou inteligencije dvogodišnjeg deteta kada je reč o sposobnosti razumevanja ljudskog govora. Oni tako mogu da nauče do 250 reči, dok drugi mogu naučiti samo do 150.

Bele mačke s plavim očima su često gluve. Ukoliko je samo jedno oko plavo onda postoji verovatnoća da na toj strani ne može da čuje nikakve zvukove. Dakle, pre nego što udomite belu mačku, proverite da li je sve uredu s njenim sluhom.

Postoji mit da se mačke uvek dočekaju na noge. Međutim, one mogu pasti i na glavu kada izgube ravnotežu, a to je sindrom visokog rasta.

Verovatno vas iznenađuje činjenica da i psi mogu da plešu.
Mačke mirišu ustima jer na njihovom gornjem delu imaju smeštenu malu mirisnu žlezdu. Dakle, dok njuškaju radiće to otvorenih usta kako bi miris stigao do žlezde.

Psi ne mašu repom samo kada su srećni već postoje još dva razloga za to. Naime, oni će mahati ukočenijim repom ako nekoga žele da zaštite ili se plaše. A kada su srećni, rep im je opušten.

Mačke koje nisu imale kontakt s čovekom nakon njihovog rođenja, obično su agresivne i grizu sve oko sebe. Dakle, stručnjaci savetuju da su mačkama potrebni redovni ljudski kontakti u prvih sedam nedelja od njihovog rođenja.

Autor: Pink.rs

#Mačka

#Pas