AKTUELNO

Baš kao i ljudi, i životinje teško podnose visoke temperature, a izuzetak nisu ni mačke. Iako se zbog svojih pustinjskih predaka s vrućinama nose lakše nego psi, potrebno ih je imati pod stalnim nadzorom i reagovati na svaku neuobičajenu promenu.

Posebno su osetljive starije mačke, mačke koje i inače imaju zdravstvenih problema, kao i mladunci mačke.

Evo nekoliko načina na koje im možete olakšati ove dane i zaštititi ih od vrućina.

Ne ostavljajte ih u pregrejanoj prostoriji

Baš kao i pas, mačka takođe može doživeti i sunčanicu i toplotni udar, s time da je on opasniji i teže uočljiv jer, npr., mačka može boraviti i u stanu i svejedno doživeti toplotni udar.

Zato je veoma važno da ih nikada ne ostavljate u pregrejanim prostorijama.

Kada odlazite iz stana, pobrinite se za to da barem zamračite prostor u kojerm mačka boravi kako biste smanjili dotok toplog vazduha.

Prilikom odlaska na letovanje obvezno zadužite komšiije ili rodbinu da redovno obilaze mačku i barem povremeno u hladnijim periodima dana provetravaju stan. Kada ste u stanu, pobrinite se za to da je mački dostupan ili klima-uređaj ili ventilator.

Redovno je četkajte i čistite joj dlaku

Mačja dlaka presudna je u borbi s temperaturama. Dok ih zimi gre, leti ih hladi.

Primetićete da se ovih dana mačke sve češće ližu, što je njihov način hlađenja.

Osim toga, još su u kasnim prolećnim mesecima počele gubiti svoju „zimsku“ dlaku i zamenjivati je laganijom, letnjom verzijom.

Ako im želite pomoći u borbi s visokim temperaurama, redovno ih četkajte kako biste im odstranili višak dlake, čak i nekoliko puta dnevno tokom najvećih vrućina.

Ako je reč o dugodlakim mačkama, moguće je podšišati koji centimetar, ali nikako preterati u tome jer je njihovo krzno njihova zaštita.

U suprotnom će biti izložene još većem riziku od štetnih utjecaja sunca i visokih temperatura.

Na umu imajte i boju krzna svoje mačke. Naime, mačke svetlijeg krzna podložnije su udarima toplotnih talasa, a čak i mogu izgoreti na suncu, baš kao i ljudi.

U specijalizovanim prodavnicama mogu se kupiti kreme za sunčanje namenjene upravo mačkama i psima koje su lišene štetnih sastojaka koje bi životinje mogle uneti u sebe lizanjem krzna.

Neka uvek ima pristup svežoj vodi

Iako mačke najčešće ne podnose vodu na sebi, uvek moraju imati pristup pitkoj svežoj vodi.

Poželjno je male činije vode raspodeliti na nekoliko mesta u kući, kao i na balkonu ili u vrtu, te ih redovno menjati.

Ako znate da ćete iz kuće biti odsutni više od nekoliko sati, vodi dodajte po nekoliko kockica leda. One će vodu duže držati hladnom.

Nastojte da im ne ostavljate mleko jer se ono vrlo lako može pregrejati i pokvariti te time izazvati dodatne zdravstvene probleme.

Znak za uzbunu i odlazak veterinaru

Ako primetite da je mačka preterano zadihana, zbunjena, vrlo slaba, neuobičajeno mijauče ili pak povraća ili ima proliv, hitno se javite veterinaru.

Naime, to su znaci da je mačka doživela toplotni udar.

Putem do veterinara pokušajte je rashladiti hladnim oblogama, ali nikada je ne polevajte direktno hladnom vodom jer većina mačaka ne podnosi ni kap vode na svom krznu.

Autor:

#Mačka

#vrućina