AKTUELNO

Vežbajte sa detetom stvaranje dobrih uverenja.

Svi bismo voleli da naša deca izrastu u jake ličnosti sa snažnim karakterom.

Ako želite to da postignete, izuzetno je važan način na koji se ophodite prema detetu, ali i ono što radite.

Jedino dete snažnog karaktera i visokog morala može da izbegne negativne uticaje okoline i zauzme se za ono što je ispravno.

Da bi vaše dete upravljalo pravim vrednostima, ovo su neke od stvari kojima treba da ga naučite još u ranom detinjstvu.

Jasno iskažite vaša uverenja

Roditelji sa jakim moralom imaju veće šanse da vaspitaju dobru decu, ali samo ako su deca svesna uverenja njhovih roditelja, kao i njhovih vrednosti kojima se vode. Razmislite koje moralne vrednosti su vam važne i izdvojte samo tri najvažnije koje će vam biti zvezda vodilja u vaspitavanju dece.

Možete da izdvojite nekoliko vrlina koje želite da karakterišu vaše dete i koje će dete znati da ponovi bez oklevanja. Osim toga, ne zaboravite da pohvalite dete svaki put kada se ponaša u skladu sa ovim vrednostima, ali i vi redovno pokazujte da su one deo vaše ličnosti.

Ponašajte se u skladu s onim što govorite

Razmislite šta je to što dete može da nauči od vas. Vaše dete vas posmatra i posmatranjem preuzima vaše moralne vrednosti. Zbog toga je veoma važno da obratite pažnju na to kako se ponašate pred detetom i kakve poruke mu ponašanjem šaljete.

Pokažite detetu da umete da se zauzmete za pravičnost

Kako biste dete naučiti moralu, morate otvoreno razgovarati sa njim o vrednostima koje su vam u životu najvažnije. Iskoristite situacije koje se pojavljuju na televiziji, u vestima, ali i u kući i školi jer dete treba da zna šta vi mislite o određenom pitanju.

Autor: