AKTUELNO

Grickalice koje svi obožavamo skraćuju život, značajno povećavajući rizik od srčanih bolesti, a najgore je jesti ih u određeno doba dana!

Verovatno ne postoji osoba na planeti koja do sada nije shvatila da grickalice nisu dobre ni za vitku liniju ni za zdravlje, ali novi podaci pokazuju da su opasnije nego što mislimo.

Naime, novo istraživanje objavljeno u Žurnalu američkog udruženja za srce, pokazalo je da skrobne grickalice, a posebno one napravljene od belog krompira, poput čipsa, skraćuju život tako što značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Naučnici su sproveli istraživanje koje je trajalo od 2003. do 2014. godine, u kojem je učestvovala 21.000 ljudi. Kategorizujući učesnike prema njihovim navikama u ishrani, analizirali su vrstu hrane koju jedu i kakav uticaj ta hrana ima na zdravlje.

Ispostavilo se da skrobne grickalice za čak 57 odsto povećavaju rizik umiranja od srčanih bolesti. Oni koji su jeli druge, zdravije grickalice, imali su manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Iako i druge grickalice loše utiču na zdravlje srca, naučnici kažu da je pomenuta vrsta posebno problematična.

Vodeći autor studije dr Jing Li kaže da je važno i kada jedete grickalice. Na primer, najlošiji uticaj na srce, prema rečima dr Lija, skrobne grickalice imaju ako ih jedete odmah posle obroka. Posebno ukoliko za obrok jedete namirnice koje sadrže dosta šećera i masti, pa nakon toga pojedete grickalicu, nivo šećera u krvi će biti povišen nekoliko sati, što je veliko opterećenje za srce.

Inače, beli krompir sadrži hranljiva vlakna, vitamin C i kalijum, tako da ga ne treba izbaciti iz ishrane, već ga samo pripremati na način tako da sadrži sve te hranljive sastojke. Prženje svakako nije preporučljivo jer se na taj način gube nutrijenti, a dodaju se masti i so, što ima negativan uticaj na zdravlje, ističe dr Li.

#Zdravlje

#grickalice