AKTUELNO

Kada su temperature visoke kao ovih dana, postoji povećan rizik od dehidratacije, posebno za osobe koje većinu dana provode napolju.

Iako znamo da je dva litra tečnosti minimum koji treba da unesemo u organizam, često to ne radimo, pa dovodimo organizam u stanje dehidratacije.

Jedan od načina da proverite da li ste dehidrirani je da uštinete svoju kožu.

Koža koja je dovoljno hidirirana je elastična i brzo će se vratiti u prethodni položaj. Ako se koža usporeno vraća, ona je blago dehidrirana i to znači da je vreme za vodu!
Ipak, postoje i drugi indikatori ovog stanja. Simptomi kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta ukazuju na dehidraciju, kaže nemački dermatolog Kristof Lajbah, koji ističe da je najveći problem taj što ljudi uglavnom ne prepoznaju da organizmu ne dostaje tečnost.

Foto: Unsplash.com

"Budući da sam dermatolog, mogu da prepoznam da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost, ali onima koji nisu iz struke nije lako da to prepoznaju", savetuje Lajbah i ističe da tokom vrelih dana treba piti više od predloženog minimuma od litar i po tečnosti na dan.

On je takođe istakao da je najlakši način da se rashladimo ako vodom iz česme pređemo preko dlanova i podlaktica.

"Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana najbolje je da budete u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo hormona sreće", napominje dermatolog i dodaje da krema za sunčanje neće sprečiti proizvodnju vitamina D, a sačuvaće zdravlje.

#Koža

#Zdravlje