AKTUELNO

Normalno je da vas na poslu u jednom trenutku uhvati umor, naročito nakon nekih teških i komplikovanih zadatak ili nakon nekoliko sati provedenih na sastanku. Ipak, treba se što pre razbuditi jer radni dan nije pri kraju. Znate li da vam u tome mogu pomoći razne namirnice?

Odvojite desetak minuta za užinu, pojedite nešto s ovog spiska i bićete kao novi, prenosi Healthista.

Na prvom mestu liste namirnica koje razbuđuju našla se, očekivano, kafa koja će brzo aktivirati moždane vijuge. Ipak, njen efekat je kratkotrajan, a može izazvati i anksioznost. Ako to želite da izbegnete ili jednostavno niste veliki ljubitelj kafe, možete posegnuti za nekom od sledećih namirnica.

1. Riba

Smanjiće krvni pritisak, a redovita konzumacija može smanjiti rizik od Alchajmera i artritisa. Osim toga, omega-3 masne kiseline podstiču rad mozga i memoriju.

2. Orašasti plodovi

Najbolji izbor su bademi koji poboljšavaju opšte zdravlje, ali i ono što je najvažnije na poslu – koncentraciju. Naravno, i drugi plodovi poput oraha i lešnika su odlični.

3. Bobičasto voće

Poznato je da odlično deluje na krvotok i uopšteno zdravlje organizma, ali da li ste znali da bobičasto voće ima veliku ulogu u dobroj memoriji mozga? Mnoga istraživanja su to potvrdila, a kao najbolji izbor navode borovnice.

4. Soja

Proizvodi od soje sadrže visok nivo triptofana i serotonina koji su direktno povezani s poboljšanom funkcijom i fokusom mozga. Uvrstite ih u jelovnik barem dva puta nedeljno.

Autor:

#Hrana

#Umor

#Zdravlje