AKTUELNO

Prvi hostel pojavio se još davne 1912. godine u Nemačkoj, a cilj mu je bio da omogući deci iz nižih društvenih slojeva letovanje u prirodi. Hostel se bazirao na ideji da deca učestvuju u upravljanju hostela na svakodnevnoj bazi, uključujući i čišćenje i pripremanje hrane. Dugo je trebalo da se ideja hostela svetski prenese, ali u zadnjih deset godina hosteli su postali mesto za sve putnike kojima je draže da potroše novac na doživljaje i izlete, nego na skupu hotelsku sobu.

Hotel ili hostel? Za koga i zašto? – ovo su 7 argumenata zašto odabrati hostel na putovanjima.

Finansije

Kratko i jasno, hosteli su jeftiniji. I nema se šta tu posebno dodati.

Upoznavanje novih ljudi

Jedna od specifičnosti hostela su i spavaće sobe u koje može biti smešteno i do 10 kreveta, tako da nikad ne znate ko bi još mogao da se pojavi u vašoj sobi. Pojam hostela se proširio zadnjih par godina i ima bezbroj varijacija hostela, ali svi više-manje imaju par zajedničkih obeležja, kao naprimer zajedničke prostorije. Boravak, ili „lounge“ je mesto gde se može sedeti, popiti kafa i čuti mnoge priče iz svih delova sveta.

Aktivnosti

Kako bi privukli više gostiju, hosteli su poznati po organizaciji svakakvih evenata u samom hostelu, ali i za svoje goste širom grada i okoline. Neretko ćete videti u ponudi takmičenja gostiju u pikadu, samo slaganje svoje pice, karaoke, pešačke ture po centru i raznim istorijskim mestima.

Hostelske usluge

Zbog povećanja broja hostela konkurencija je sve žešća, pa tako i hosteli uvode razne beneficije kako bi ponudili svojim gostima specifične doživljaje. Uz izbor doručka, besplatnog bežičnog interneta, raznih događanja unutar i van hostela, neki su otišli i korak dalje pa su dodali bazene, ostave za rančeve i putne torbe, ali i mogućnost korištenja hostelske kuhinje, kasni ček-in, iznajmljivanje sportske opreme i sl.

Gostoljubivost

Retko ćete u hostelima videti da rade stariji zaposleni, to su često mladi ljudi koji su u komunikaciji sa gostima jako opušteni i dobro raspoloženi. Korist koja proizlazi iz toga je mnogo opuštenija atmosfera gde se često u zajedničkim prostorijama zaposleni druže s gostima.

Otvoreno/zatvoreno

Ako niste glasni i niste skloni žešćim zabavama, hosteli će vam često izaći u susret i dopustiti da provedete duže vreme od dopuštenog u zajedničkim prostorijama ili da izlazite i ulazite u hotel u bilo koje doba dana i noći.

Razna ponuda soba

Hosteli imaju vrlo raznoliku ponudu spavaćih soba. Kad istražujete u koji biste hostel išli proverite i tipove soba. Neki hosteli, osim po razlici u broju kreveta, dodatno se potrude da urede sobe u različitim dekorima, umetničkim stilovima ili istorijskim razdobljima. Neki uređuju sobe po drevnoj kineskoj disciplini Feng Šui, neki po bojama vezanim za raspoloženje, a neki i kopirajući razne svetske kulture, prenosi 24sata.

#Hostel

'