AKTUELNO

Buđenje ranije ujutru, pored dodatnog vremena za obavljanje dnevnih obaveza, donosi i brojne benefite za zdravlje, poput boljeg izgleda kože, povećanja koncentracije, ali i poboljšanje sveukupnog imunološkog sistema.

Foto: Unsplash.com

Ako imate decu, rano ustajanje moglo bi vam pružiti preko potrebno vreme za sebe.

Ranim ustajanjem možete dobiti i više vremena za vežbanje, koje pokreće endorfin, zahvaljujući kom se osećate dobro i koji može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i anksioznost i povećati nivo energije.

Istraživanje sugeriše da ljudi koji se rano probude uglavnom odlaze ranije u krevet i uživaju u dužem, kvalitetnijem snu.

Dovoljno spavanja donosi i druge prednosti: poboljšano raspoloženje, bolja koncentracija, manje šanse za gojaznost i druge hronične bolesti.

Sa druge strane, nedostatak kvalitetnog sna može: oslabiti vaš imunološki sistem, što znači da ćete se možda češće razboleti, povećati svoju šansu za visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

Zdravija koža

Neprospavane noći mogu se odraziti na vašoj koži u vidu tankih linija, bora, bledila i natečenih ili obešenih kapaka. Nedostatak sna takođe može doprineti aknama.

Osim toga, odlazak u krevet ranije daje vam više vremena da vežbate dobru negu kože, poput pranja lica.

Dobar san pomaže da vaša koža bude zdrava. Tokom spavanja vaše ćelije kože se obnavljaju, dok povećan protok krvi i kolagen pomažu u popravljanju oštećenja kože i UV zraka.

Foto: Pixabay.com

Smanjena vidljivost podočnjaka

Sve dok spajate rano ustajanje s ranijim vremenom spavanja kako ne biste žrtvovali san, možete reći zbogom podočnjacima.

To je zato što podočnjake stvaraju senke od natečenosti ispod očiju, a uzrok te natečenosti je nakupljanje tečnosti zbog nedostatka sna, piše Klix.ba

Pomaže vam da se koncentrišete

Vaš mozak se ne probudi u sekundi kada ustanete, zbog čega se obično osećamo mrzovoljno i dezorjentisano kad prvi put ustanemo.

Ova inercija spavanja redovan je deo procesa buđenja. Ipak, može trajati oko sat vremena ili više, što otežava koncentraciju i obavljanje stvari ako ste prebrzo ustali i izašli iz vrata.

Ranije buđenje daje vam vreme da se potpuno probudite, tako da ćete biti koncentrisaniji.

#Spavanje

#buđenje