AKTUELNO

Južnoafričko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je ozakonjenje poliandrije, oblika porodičnih odnosa u kojima jedna žena može imati više muževa.

Porodični zakon u Južnoj Africi jedan je od najliberalnijih na svetu. U toj zemlji su legalizovani i homoseksualni odnosi i poligamija - porodica u kojoj jedan muškarac ima nekoliko žena.

Pristalice predloga tvrde da se radi o stvarnoj rodnoj ravnopravnosti.

Poliandrija će spasiti porodicu za muškarce koji pate od impotencije ili neplodnosti - drugi muškarci će preuzeti odgovornost za zadovoljstvo žene i začeće.

Protivnici su uvereni da je to suprotno afričkoj tradiciji i da će potencijalno stvoriti krizu samoidentifikacije kod dece koja neće znati čije će prezime nositi.

Otvorilo se i pitanje: da li će supruga morati da plati otkupninu za svoje muškarce.

- Afrička društva nisu spremna za istinsku ravnopravnost. Mi ne znamo šta da radimo sa ženama koje ne možemo da kontrolišemo - naglašava profesor Kolis Mačokoa, specijalista za ovo pitanje.

Mačoko je istraživao poliandriju u svojoj zemlji rođenja - susednom Zimbabveu.

Razgovarao je sa 20 žena i njihovih 45 muževa.

- Poliandrija, zato što je odbacuju delovi društva, bila je primorana da pređe u ilegalu. Tajnovitost je slična onoj kod masona. Kad se suoče sa nekim koga ne poznaju ili kome ne veruju, oni čak i poriču da takav brak postoji. Sve iz straha od odmazde i progona - rekao je on.

Prema njegovim rečima, žena ima moć da odstrani ko-muža ako veruje da destabilizuje njene druge veze. Neki muškarci su na status ko-muža pristajali iz ljubavi, a neki zbog neplodnosti - da bi žena mogla da ima decu.

Foto: Pixabay.com

Među protivnicima poliandrije je i lider opozicione Afričke demohrišćanske stranke (ACDP), velečasni Kenet Mešoe, koji smatra da bi ona "uništila društvo".

- Doći će trenutak kad će neki od muškaraca reći: "Provodiš više vremena sa tim muškarcem, nego sa mnom" - i doći će do sukoba između te dvojice muškaraca - dodao je on.

- Možete da zamislite, kad se rodi dete, da će biti potrebno mnogo više DNK testova da se ustanovi ko je otac - rekao je lider Islamske partije Al Džamah Ganijef Hendriks.

Biznismen i televizijska ličnost Musa Mseleku - koji ima četiri supruge - među onima je koji se najglasnije protive poliandriji.

#Brak

#žene