AKTUELNO

Ljudima često putovanje automobilom, autobusom i avionom može biti naporno, jer tokom njega osećaju mučninu. Za svaki od njih postoje pravila kojih je potrebno pridržavati se. Ovog puta donosimo neke savete kako da se pripremite za putovanje avionom i smanjite mogućnost da do mučnine dođe.

Postoje čak tri krivca zašto vam nakon leta avionom može biti loše. Obratite pažnju na njih kako biste ih predupredili.

Ne pijete dovoljno vode

Stručnjaci preporučuju da budete hidrirani kada idete na putovanje avionom, jer bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg se osećate loše nakon leta.

- Kako se avion penje u vazduh, u kabini može doći do smanjenja vlažnosti u vazduhu. Zbog toga nam se nos i grlo isušuju - kaže doktor medicine Paul O’Rourke.

Ako se pravilno ne hidrirate, suvoća može doprineti razvoju virusnih infekcija s bolovima u grlu ili povećati osetljivost sluznice koja štiti od bakterija, objašnjava dr. O’Rourke. Uz to, ako pijete alkohol u avionu, budite posebno oprezni, piše 24sata.hr.

Savet: Pijte vodu u malim gutljajima tokom leta, tako će vaš organizam ostati hidriran i neće vam biti muka.

Klice svuda vrebaju

Zbog velikog broja putnika u avionima povećava se verovatnoća da "pokupim" bakterije, viruse i druge prenosive bolesti. To se npr. može dogoditi ako u avionu jedete grickalice i nemate odgovarajući pribor za jelo. Nošenje maske u avionu - čak i nakon što ste vakcinisani protiv COVID-19 - može pomoći da smanjite širenje klica.

Savet: koristite sredstva za dezinfekciju, nosite masku, izbegavajte da dodirujete stvari koje vam nisu neophodne.

Ne brinete previše

Putovanje je samo po sebi stresno. Brinu vas brojne stvari, pa možete zaboraviti na neke važne, poput dezinfekcije ruku i pribora koji koristite u avionu. Pokušajte da se opustite, bićete smireniji, a samim tim ćete se bolje i osećati.

Savet: Opustite se, uživajte u pogledu kroz prozor, slušajte muziku, čitajte knjigu

#Avion

#let