AKTUELNO

Ljubomora može ubiti tvoju vezu.

Jedno od potencijalno destruktivnih osećanja je ljubomora. Datira još od davnih vremena, još od tragedija Šekspira do mnogih današnjih dela, ljubomora je odavno bila uzrok ljudske patnje.

1. Ne postavljaj ograničenja svom partneru

Svima nam je potrebna sloboda u svim područjima života. Sloboda je sila, koja nam pomaže da prevaziđemo ograničenja i daje nam hrabrost da osvojimo svijet.

Ako tvoj partner/partnerka želi da izađe sa prijateljima, dopusti to. Neka ima svoju slobodu. Ograničavanje partnera zbog vlastite nesigurnosti i ljubomore, samo će odgurnuti partnera. To može prouzrokovati i stvarnu udaljenost između vas, jer može smatrati da si previše posesivna osoba.

Foto: Pexels

2. SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje je ključ sveg, pa je tako i ključ pri rešavanju neugodnog osećanja ljubomore. Najbolji način je da sam vežbaš svoje samopouzdanje, npr. kad se raduješ svojim uspesima, ponosan si na svoje vrline,"svoj", značajan, vredan...

3. OBJEKTIVNOST

Vrlo je važno biti objektivan. Počinju da te muče čudne misli - sigurno je sa nekim drugim, vara me... tad stani, na trenutak, saberi se i zapitaj se kolika je mogućnost da te prevari, voli li te, seti se trenutaka koje provodite zajedno, lepih reči i izmenjenih poljubaca... i sve će ti biti jasno! Najvažnije je u trenutku napada ljubomore ostati priseban i objektivan jer ljubomora može odvesti na skroz drugu stranu.

4. KONTROLISANJE - ZABRANJENO!

Ljubomora navede psihički zdravu osobu na svakakve nepromišljene odluke. Jedna od najčešćih i najgorih odluka je kontrolisanje voljene osobe. Sve počinje čitanjem njenih sms-poruka, proveravanjem njenih telefonskih poziva, stalna pitanja gde je i s kim je, kad se vratila kući... a, na kraju, može dovesti i do praćenja ili "špijuniranja". Kontrolisanje ovog tipa nije karakteristika psihički zdrave osobe! Zato, dobro razmisli pre nego što se upustiš u kontrolisanje, imaš li dovoljno materijala i dokaza i jesu li tvoje sumnje opravdane! Ukoliko su, ipak, tvoje sumnje opravdane, postoji samo jedno rešenje - razgovor s voljenom osobom!

5. IGRICE - ZABRANJENE!

Ako radiš srvari da bi partner bio ljubomoran - prekid ili neka veća svađa su ti svakako zagarantovani! Nikako ne igraj "igrice" koje bi tvoju vezu samo mogle dovesti do dugoročnog prekida!

Autor: Pink.rs

#Ljubomora