AKTUELNO

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih pogodnosti po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

Limun je odličan za detoksikaciju tela, zbog čega mnogi vole da ispijanje limunade, ali zapravo, sok limuna nije najbolji način da izvučete sve zdrave nutrijente iz ovog voća.

Najbolja varijanta jeste smrznuti limun, i to konzumiranje zajedno sa korom, jer je ona zapravo najzdraviji deo ovog tropskog voća. Naučnici su otkrili da kora limuna može značajno da poboljša imunitet, a sadrži materije koje sprečavaju rak, regulišu holesterol, leče infekcije i izbacuju parazite i bakterije iz tela.

Neki od najznačajnijih benefita limuna:

– Sprečava astmu

– Jača imunitet

– Bori se protiv upale

– Detoksikuje jetru i bubrege

– Reguliše krvni pritisak

– Sprečava rak

– Pomaže lečenju anksioznosti i depresije

Ako je verovati nedavnom istraživanju, limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od samog voća, a dokazano je i da može da uništi ćelije raka debelog creva, pluća i dojke. Ono što je najvažnije jeste to što materije iz limuna i njegove kore uništavaju samo maligne ćelije, dok zdrave ćelije organizma ostaju zaštićene.

Najjednostavniji napitak za dobro jutro koji čisti telo od toksina

Lekar i nutricionista Merilin Grenvil tvrdi da kora mnogih voćki može da vam poboljša zdravlje. Budući da je kora veoma gorka, Grenvil preporučuje da limun zamrznete, a zatim sameljete zajedno sa korom, semenkama i pulpom. Tako izrendan limun dodajte u čaj, smuti, supu, salatu, desert i zaštitićete se od opakih bolesti, kažu naučnici.

Veoma je važno da limun i koru pre konzumiranja dobro očistite od prljavštine i pesticida pomoću jabukovog sirćeta, prenosi Aura

Autor:

#Limun