AKTUELNO

Baš kao i ljudi, i neke rase pasa mogu biti osetljivije na razne bolesti.

Određene rase genetski mogu biti sklonije bolestima poput raka, bolestima srca, problemima s krznom ili alergijama.

Sa sigurnošću se ne može znati hoće li pas tokom života razviti neke zdravstvene probleme ili ne, ali neke rase se smatraju zdravijima od drugih, piše The Spruce Pets.

U nastavku donosimo pet pasmina koje uopšteno imaju duži životni vek i nisu podložne određenim zdravstvenim stanjima.

Pripadnici najmanje rase na svetu izuzetno su odani, inteligentni i spadaju među najzdravije pasmine. Mogu da dožive i do 18 godina, a zdravlje im mogu narušiti bolesti kojima su genetski skloni poput hipoglikemije, iščašenja zgloba i aortne stenoze. S obzirom na to da su vrlo male, čivave ne traže puno fizičke aktivnosti.

4. Border Collie

Pripadnici ove rase žive između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ih mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadi i hipotireoza. Border Collie biće najsrećniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.

3. Sibirski haski

U poređenju s ostalim rasama njegove veličine, sibirski haski je među najzdravijima. Tokom života, koji uglavnom traje između 11 i 13 godina, sibirski haski može da ia zdravstvene probleme kao što su progresivna atrofija mrežnice, hipotireoza i mrena.

2. Belgijski ovčar

Rasa koja je postala popularniji policijski pas od nemačkog ovčara živi između 10 i 12 godina i ne pati od nekih većih zdravstvenih poteškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu da muče displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnice, hemangiosarkom i mrena.

1. Mešanci

Mešanci se smatraju najzdravijim psima i najotpornijima na bolesti. Psi mešanaca obično nisu rodoslovni ili registrovani, ali mogu da naslede osobine – i dobre i loše – svojih roditelja različitih rasa. Budući da psi mešanci imaju izuzetno širok genski fond (za razliku od čistokrvnih pasa), ređe se susreću s naslednim ili genetskim poremećajima. Kao i kod svih rasa, međutim, i kod pasa mešanaca mogu se razviti stanja poput pseće gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa.

Autor:

#životinje

#životni vek