AKTUELNO

Zdrava koža je prirodna zaštitna barijera i zato je bitno održavati je hidriranom. A kad je zdrava, izgleda sveže i odmorno.

Dehidrirana koža je ranjiva, na njoj su moguće mikropovrede, kroz koje bakterije lakše prodiru unutra. Razni su uzroci dehidratacije – tuširanje vrućom vodom, previše unosa slane hrane ili alkohola, neadekvatna nega, velike vrućine… Zato joj sada treba veća pažnja i hidratacija i spolja i iznutra, plus dobre navike u nezi. Samo sve to zajedno daće dobar rezultat, pa će vam koža zahvaliti blistavošću i jedrinom.

Dugo su se suva i dehidrirana koža poistovećivale, a nisu isto. Suva koža ima žlezde koje slabije luče masnoće, a dehidriranoj koži nedostaje voda, a ne masnoće. Dehidrirana koža gubi elastičnost, ako je stisnete, ona će ostati nagužvana par trenutaka. Suva koža je pak perutava i gruba.

Tuširanje mlakom vodom

Iako izgleda da tuširanje toplom vodom natapa kožu, ono u stvari radi potpuno suprotno – podstiče isparavanje i gubitak vode. Zato pribegavajte kratkotrajnom tuširanju mlakom vodom koristeći preparate koji hidriraju, poput onih sa hijaluronskom kiselinom.

I ovlaživač vazduha pomaže

Investirajte u ovlaživač vazduha ako puno vremena provodite u stanu ili bar nabavite jedan za spavaću sobu. Što je više vlage u vazduhu, to će manje isparavati iz vaše kože. Ako ga nemate, rasporedite bar nekoliko posuda sa vodom po prostoriji u kojoj boravite.

Pređite na nežno čišćenje

Preparati koji sadrže alfa-hidroksi, salicilne i glikolne kiseline mogu da oštete barijeru kože, uklanjaju prirodne hidratantne faktore i ulja, što će isušiti kožu i ona će biti sklona pucanju, crvenilu, nekad i ekcemu. Dajte prednost blagim preparatima.

Ne brišite kožu do kraja

Posle tuširanja nanesite hidratantnu kremu na još vlažnu kožu. Tako ćete je hidrirati, a ujedno zadržati vodu u njoj.

Za noć jača hidratantna krema

Kad su velike vrućine, možda imate želju da preskočite noćnu kremu. Nikako to nemojte da radite. Čak koristite jaču hidratantnu kremu koja će noću oporaviti kožu i sprečiti isparavanje vode. Sastojci koje volimo su keramidi, skvaleni i petrolatum. Dakle, čitajte deklaracije.

Blag piling je obavezan

Mehanički piling može da ošteti kožnu barijeru, zato birajte one blage sa glikolnom ili mlečnom kiselinom. Jedanput nedeljno je dovoljno da skinete mrtve ćelije sa kože i omogućite da se hidratantna krema lepo upije.

Šprickajte se termalnom vodom

Leti sa sobom nosite termalnu vodu. Ima veliku koncentraciju minerala, koji hidriraju, smanjuju iritaciju i crvenilo kože.

I šminka je bitna

Birajte šminku koja pomaže hidrataciju, a to je ona sa hijaluronskom kiselinom i glicerinom, a obavezno je da sadrži i sastojke protiv UVA filtera.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Voće i povrće je izvrsno i za kožu i za zdravlje. Gipku i zdravu kožu lako ćete imati opet ako unosite hranu bogatu antioksidansima i vodom. Ove namirnice povećavaju sadržaj vode u telu. Jedite češće repu, spanać i pečurke.

Recite ne alkoholu i kafi

Ako jedete brzu hranu, pijete mnogo alkohola i kafe, odnosno unosite namirnice sa puno natrijuma, kofeina i šećera, sigurno ćete izazvati dehidrataciju. Koža će vam izgledati umorno i suvo. Dakle, smanjite unos prerađene hrane i jedite više zdravih masti. To su masti koje su gradivni elementi ćelija kože, neophodne da bi koža pravilno funkcionisala. Omega-3 masne kiseline nalaze se u skuši i lososu, orasima, semenkama i maslinovom ulju.

Tri čudesna sastojka

Postoje tri vrste sastojaka koje treba uvrstiti u redovnu negu kože, a to su ovlaživači, omekšivači i okluzivi. Dobro je da nađete preparat koji sadrži sva tri.

Ovlaživači su supstance koje vezuju vodu u spoljni sloj kože, poput hijaluronske kiseline i glicerina. Najbolje je kad se koriste u kombinaciji.

Emolijensi su masne kiseline, keramidi i skvalan, a oni pomažu u osnaživanju barijere kože, što dovodi do ukupnog poboljšanja teksture i izgleda kože.

Okluzivi su ulja i voskovi koji formiraju film na koži i fizički blokiraju gubitak vode, a najefikasniji među njima su pčelinji vosak, mineralno ulje i petrolatum.

Savet plus

Jednom nedeljno koristite papirnu masku sa hijaluronom, alojom, zelenim čajem ili vitaminima A, E i C

Autor: