AKTUELNO

Tropski talas je ovog leta u više navrata zapljusnuo Srbiju i podsetio nas koliko moramo da se pazimo da vrućine ne bi ugrozile naše zdravlje.

Mnogi su to, nažalost, spoznali na teži način. Zato vas stručnjaci iz oblasti zdravlja podsećaju kako da prepoznate simptome sunčanice i toplotnog udara i da pravovremeno reagujete.

Foto: Pixabay.com, Pexels.com

Ruski doktor Jevgenij Ivanenko apeluje da zovete hitnu pomoć ako temperatura tela dostigne 40 ili više stepeni, a do dolaska lekara, pacijenta prenesite u rashlađeni prostor da leži na leđima ako je pri svesti, a ako nije, na bok.

Sunčanica i toplotni udar su redovne nuspojave leta. Gotovo da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije doživela ovu neprijatnost jer tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba, upozoravaju lekari.

- Iako se čini da je rashlađivanje na moru, reci, bazenu dovoljna odbrana od sunca, to zapravo uopšte nije slučaj jer je kod sunčanice fatalna izloženost glave, a toplotni udar se može doživeti i u zatvorenom prostoru. Mada imaju slične simptome, potrebno je razlikovati ove dve pojave jer zahtevaju različito lečenje, apeluju stručnjaci. Naime, sunčanica nastaje prekomernim direktnim izlaganjem, pre svega potiljka glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature - objašnjava ruski lekar Jevgenij Ivanenko.

RASHLADITI ORGANIZAM

- Koža je suva, mogu se pojaviti i mehurići ili crvenilo koji izazivaju svrab i žarenje. Česte manifestacije su i umor i malaksalost, pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha, osetljivost očiju na svetlost, a kod starijih osoba može doći i do gubitka svesti. Osobu sa ovakvim simptomima je neophodno odmah smestiti u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, staviti je u poluležeći položaj, osloboditi je viška odeće i dopustiti da koža diše. Dati joj tečnost kako bi se organizam iznutra rashladio, a spolja temperaturu sniziti hladnim oblogama na potiljku i glavi - navodi Ivanenko.

Foto: E-Stock/DUŠAN MILENKOVIĆ, Pixabay.com

Još jedan zdravstveni problem javlja se kao negativna posledica preteranog izlaganja visokim temperaturama, a to je toplotna iscrpljenost. Može se razviti i nekoliko dana posle izlaganja visokim temperaturama usled fizičkih aktivnost. Simptomi su umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nesvestica, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, otežano znojenje, bleda, hladna i vlažna koža, ubrzano i površno disanje. Iz toplotne iscrpljenosti može se razviti toplotni udar.

Sa druge strane, ističe on, toplotni udar može da nastane ne samo prekomernim izlaganjem sunčevim zracima već i usled pregrejanog i vlažnog vazduha, pogotovo kod ljudi koji rade u takvim prostorima, na primer, u pekarama, kuhinji u javnom prevozu...

- Toplotni udar nastaje kada se telo pregreje u kratkom vremenskom roku. Nastaje usled naglog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama, što je 37 stepeni. Simptomi toplotnog udara su telesna temperatura viša od 40 stepeni, ubrzan puls (više od 160 otkucaja u minutu), opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje - kaže ruski lekar.

Foto: Unsplash.com

Za razliku od sunčanice, gde nije neophodno zvati lekara, osim u težim slučajevima gubitka svesti, toplotni udar je stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju, naglašava Ivanenko.

- Odmah pozovite hitnu pomoć, a do njihovog dolaska osobu prenesite u rashlađeni prostor, postavite je u ležeći položaj na leđa ako je pri svesti, a ako nije, na bok, pa noge podići iznad nivoa glave i polivati hladnom vodom kako biste pokušali da temperaturu spustite ispod 38 stepeni - kaže doktor.

RANJIVE GRUPE

Trudnice, stariji od 65, tek rođena deca, deca do četiri godine su posebno ranjivi jer se njihov organizam sporije prilagođava velikim vrućinama i naglim promenama temperature.

Hronični bolesnici sa bolestima srca, plućnim bolestima, bolestima bubrega, gojazne osobe, osobe sa visokim krvnim pritiskom, dijabetičari, psihički bolesnici, alkoholičari i osobe koje već imaju opekotine od sunca (tako da im spoljna povišena temperatura znatno otežava tegobe i pogoršava zdravstveno stanje, pa se kod njih javlja groznica, malaksalost, nesvestica...)

Foto: Beta/DRAGAN GOJIĆ/MO

Osobe koje redovno koriste neke lekove ili su tokom vrućine popile neke od sledećih lekova: antihistaminici, tablete za mršavljenje, diuretici, sedativi, sredstva za smirenje, stimulansi, antikonvulzivni lekovi, lekovi za srčane bolesnike, lekovi za krvni pritisak, antidepresivi i antipsihotici, dodatno su ugrožene. Kokain ili metamfetamin takođe su povezani sa povećanim rizikom od toplotnog udara.

Narodni lekovi koji pomažu kod sunčanice

U šolji vrele vode razmutite kašičicu tucane ljute paprike. Kašiku smese pomešajte sa hladnom vodom i popijte, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

Eterična ulja su odlična u slučaju sunčanice. Pomešajte ulje lavande i badema, susama ili jojobe, ruzmarina i bosiljka i time namažite dlanove, tabane i grudni koš. Još jedno ulje koje pomaže ublažavanju tegoba od sunčanice je ono koje se dobija od belog luka. Iscedite sok od dve velike glavice luka i razmažite ga po dlanovima i tabanima osobe koja je pretrpela sunčanicu.