AKTUELNO

Važno je reći kako je iskrenost u vezi preduslov za poverenje, obzirom da bez iskrenosti veza ne može napredovati i razvijati se. Na primer, moramo biti sigurni da će nam partner reći ako smo pogrešili u nekom postupku prema rodbini ili prijateljima, ako smo se pogrešno poneli prema kolegi na poslu i sl.

Ovo su samo neki primeri koji potvrđuju ono što već znamo: dobro je biti iskren. Ipak, i u tom nastojanju trebamo biti oprezni kako svojom iskrenošću ne bismo bez potrebe povredili partnera ili uticali negativno na njegovo (njeno) samopouzdanje. Ponekad su reči oštrije od mača, zato bezrezervna i brutalna iskrenost može, umesto pozitivnog uticaja na vezu – dovesti do problema u partnerskim odnosima.

Postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrediti partnera. To su situacije u kojima osećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost, prenose mediji.

Iskrenost ili okrutnost?

Psiholozi tvrde kako iskrenost u vezama ponekad može biti motivisana pogrešnim razlogom – ne da pomognemo partneru ili pomognemo u učvršćivanju veze, nego da sebi ugodimo. Jer, kad se neki negativni osećaji jave, osoba dobiva poriv da se tih istih osećaja reši i na taj način se olakša. Najbrži način jeste prebaciti ih na partnera.

Često takav način rešavanja negativnih osjećaja brzo preraste u grižu savesti, kada osoba vidi da je povredila nekoga koga voli. Dakle, u mnogim slučajevima nije toliko stvar toga šta govorimo, već kako govorimo. Ili, kako izreka kaže: “Iskrenost bez saosećanja nije ništa drugo nego okrutnost”. Iskrenost se ne sastoji samo u govorenju istine, već u brižnoj komunikaciji u kojoj će, zbog iskrenosti, partner moći napredovati i “rasti”.

Kada je iskrenost nužna?

Važno je reći da postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrediti partnera. To su situacije u kojima osećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost, zdravlje i sl. Dakle, empatična i brižna iskrenost usmerena na partnerovu dobrobit je apsolutno poželjna.

Autor:

#Brak