AKTUELNO

Počela je sezona pripreme paradajza za zimnicu, a sa njom i muke domaćica kako da najbrže i najlakše pripreme ovo povrće za termičku obradu

Tokom jeseni i zime nema ništa lepše od domaćeg paradajz soka ili pelata koji smo sami napravili. Dobri su za sosove, pice, kuvana jela, a mnogo je i onih koji vole da popiju čašu domaćeg soka od paradajza bez industrijskih dodataka.

Pa ipak, paradajz nije tako lako oljuštiti i pripremiti ga za termičku obradu.

Da biste što lakše skinuli kožicu sa svežeg paradajza, isprobajte proverene trikove koji štede vreme i živce.

1. "Masaža" nožem

Tupom stranom noža pređite preko celog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasecite kožu i povucite rukom - videćete da se koža lako odvaja od sočnog dela ploda.

Kakva uživancija: Kravica uživa u zvucima gitare dok leži u krilu svoje najbolje prijateljiceCele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasecite deo pokožice i povucite - pokožica će otpasti u nekoliko komada.

Možete, takođe, i da pre nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasečete donji deo ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasečenih delova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oljušten paradajz.

3. Temperaturni šok

Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu - spašće bez po muke.

Autor: