AKTUELNO

Kako je objasnio profesor, jasno je da delta soj može da zarazi i vakcinisane ljude a to onemogućava postizanje kolektivnog imuniteta čak i sa visokim obuhvatom vakcinacije.

Postizanje kolektivnog imuniteta nije moguće s obzirom na aktuelnu delta varijantu korona virusa, izjavio je profesor Endrju Polard, rukovodilac tima za razvoj vakcine u Oksfordu koji smatra i da treća doza vakcine protiv kovida u ovom trenutku nije potrebna.

On je rekao da činjenica da vakcine nisu zaustavile širenje kovida znači da je kolektivni imunitet postao "mit".

Kako je objasnio, jasno je da delta soj može da zarazi i vakcinisane ljude onemogućavajući postizanje kolektivnog imuniteta čak i sa visokim obuhvatom vakcinacije, javio je Gardijan a prenosi Tanjug.

- Problem je što ovaj virus nisu male boginje. Ako se 95 odsto ljudi vakcinisalo protiv malih boginja, virus ne može da se širi u populaciji - rekao je pred parlamentarnim odborom.

Kao da je nešto zaboravio: Urnebesni snimak medveda koji nonšalantno ulazi u parkirani auto
Prema njegovim rečima, treća doza vakcine u ovom trenutku nije potrebna i višak bi trebalo donirati drugim državama.

Mišljenja je i da bi odluka o vakcinaciji trećom dozom trebalo da se zasniva na naučnim istraživanjima naglasivši da zasad ne postoji nijedan dokaz o povećanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva kod osoba koje su primile dve doze vakcine.

Autor: