AKTUELNO

Istraživanje je pokazalo neverovatne rezultate.

Spavanje na kauču u dnevnoj sobi zna da bude "slatki greh", ali i povod za malu svađu između partnera. Ipak, nova istraživanja pokazuju da razloga za razmirice nema, jer (povremeno) odvojeno spavanje blagotvorno deluje i na nas i na vezu.

U istraživanju stručnjaka sa Univerziteta u Lidsu i britanske kompanije koja proizvodi krevete i dušeke "Sajlent najt" pokazuje da 29 odsto ljudi okrivljuje svoje patnere za probleme sa spavanjem.

- Skoro trećina Britanaca kaže da ne može da se naspava zbog navika i ponašanja svojih partnera u krevetu - kaže stručnjak za spavanje Nerina Ramlakan.

Problemi imaju različite uzroke - neki su prosto nemirni u krevetu, neki hrču, a digitalna era je sa sobom donela i dosadne pametne telefone. Ipak, posledice su iste - nedostatak sna i loš san dovode do niza zdravstvenih problema među kojima su srčani problemi, dijabetes i gojaznost.

Takođe, poznato je da osećaj nezadovoljstva, hronični umor i druga stanja koja sa sobom nosi nedostatak sna imaju negativne posledice po društveni život i odnose sa partnerom, a ovo istraživanje ukazuje na to i da oni koji su srećniji u vezi imaju mirniji san.

Povezanost ide dotle da je običan poljubac za laku noć blagotvoran po to kako ćemo provesti noć u krevetu. Čak 71 odsto ispitanika je reklo da mirnije ode u krevet ako im partner na nežan način poželi laku noć, dok je njih 36 odsto reklo da izostanak poljupca izuzetno negativno utiče na san.

- Poljubac onoga koga volite pre odlaska na spavanje pomaže da se odvojite od svakodnevnog stresa. Važi i obrnuto i to za 70 odsto ljudi, oni koji kažu 'volim te' partneru pred spavanje imaju prijatniji san - kaže doktorka Ramlakan.

J. Stanković

'