AKTUELNO

Mnoge korovske biljke su zapravo zdravo bilje prepuno hranljivih sastojaka.

Korovske biljke često mogu da sadrže mnogo više antioksidanata, fitohemikalija i teško dostupnih hranljivih sastojaka kada ih uporedite sa nekim vrstama povrća. Osim toga, njihova izdržljivost i sposobnost da rastu gotovo bilo gde znače da ih ima svugde i u izobilju, a lako ih je pronaći, čak i usred prometnog grada

Dakle, mnoge korovske biljke su zapravo zdravo bilje prepuno hranljivih sastojaka. Evo pet vrsta zdravih korova koje možete pronaći upravo u svom dvorištu, pored ulice ili u pukotinama trotoara!

1. Maslačak

Maslačak je od svog cveta pa sve do korena veoma hranljiva biljka i prepuna je vitamina, minerala i vlakana. Delovi maslačka posebno su izvrsni izvori vitamina A, C i K. Takođe, maslačak može da obezbedi vitamin E, folate (vitamin B9) i male količine drugih vitamina B. Osim toga, zeleni delovi maslačka takođe mogu da obezbede značajnu količinu nekoliko minerala, uključujući kalcijum, gvožđe, magnezijum i kalijum.

U međuvremenu, koren maslačka bogat je inulinom, jednom vrstom rastvorljivih vlakana koja se nalaze u biljkama. Inulin podstiče uzgajanje i održavanje zdrave bakterijske flore u crevima.

Koren maslačka se često suši i sprema kao čaj, ali može se i jesti. Maslačak, s druge strane, može da se meša u smutije, a takođe se može dodati u supe ili dinstati na maslinovom ulju, soli, belom luku i crvenoj ljutoj papričici.

2. Tušt

Možda vam je poznat tušt ako ste ikada živeli u gradu. On se obično može naći u pukotinama na trotoarima i ulicama (vidi naslovnu fotografiju).

Za biljku koja obitava u pukotinama, tušt je iznenađujuće zdrav. Na vrhu je liste biljaka sa omega-3 masnim kiselinama, zdravih masti koje se nalaze u ribi poput lososa. Mnoge zdravstvene koristi omega-3 masnih kiselina uključuju podizanje raspoloženja, borbu protiv upala, održavanje oštroumnosti, kao i smanjenje faktora rizika od razvoja srčanih bolesti.

3. Pepeljuga

Pepeljuga možda izgleda kao spanać, ali ova biljka je i ukusnija i lakše ju je uzgajati. Poznata i kao divlji spanać, pepeljugi je obično potrebno više od pukotina na trotoaru. Ipak, još uvek je možete pronaći u urbanom pejzažu, gde god ima malo prljavštine.

Pepeljuga je bogata hranljivim sastojcima. Samo jedna šolja ove biljke obezbediće vam 10 puta veću preporučenu dnevnu vrednost vitamina K i tri puta veću vrednost vitamina A. Takođe je bogata vitaminom C, kalcijumom i magnezijumom.

4. Bokvica

Ovo je još jedan izdržljiv korov koji je sveprisutan u gradskim sredinama. Osim što raste blizu vrlo naseljenih mjesta, bokvicu je moguće naći na livadama i uz ivice šuma.

Ova samonikla biljka izuzetnih lekovitih svojstava se od davnih dana u tradicionalnoj medicini koristila za ublažavanje kašlja, tegobe probavnog sistema, sredstvo za ublažavanje bolova u želucu i zaceljivanje manjih rana na koži.

Bokvica je sposobna da ublaži reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do simptoma bronhitisa i artritisa.

Hranljive materije u bokvici slične su maslačku. Ona prednjači u sadržaju gvožđa, a ima i druge važne vitamine i minerale.

5. Kopriva

Iako je poznatija po bolnom osipu koji može da nanese ako vas ubodu njene iglice, kopriva je zapravo dobra i zdrava za čoveka. Ona je prepuna esencijalnih minerala koji se često ne nalaze u recepturi multivitaminskih preparata. Ovde spadaju jod, magnezijum, kalijum, fosfor, silicijum-dioksid i sumpor. Povrh toga, kopriva ima i više proteina od većine drugih biljaka.

Koprivu je najbolje pripremiti na pari ili kuvati. Na taj način iglice otpadaju, što vam omogućava da lakše dođete do hranljivih delova. Igle će takođe otpasti kada se kopriva osuši, nakon čega od osušenog lišća možete da napravite čaj.

#korov