AKTUELNO

Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti srce i odlična je prevencija kod pojedinih oblika karcinoma. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da nazdravite uz vino od ovih prelepih, crnih bobica.

Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći kod bake na selu, osim osvežavajućeg efekta, imaju i veliku dobrobit za naše zdravlje. Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti srce i odlična je prevencija kod pojedinih oblika karcinoma. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da nazdravite uz vino od ovih prelepih, crnih bobica.

Prirodni čistač

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, a sadrži i bioflavonoide, gvožđe, kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine, pektin, šećere, vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu.

Lekovita svojstva kupine

- jača imunitet
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod tegoba disajnih puteva
- sprečava i pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova
- podstiče probavu
- podmlađuje kožu
- pomaže kod anemije
- prirodni je lek za giht i osteoporozu
- idealan je za trudnice i dojilje

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok od svežih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.


Antocijanin, koji i borovnicama daje tamnu boju, snažan je antioksidant koji sprečava upalne procese i blagotvorno deluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema, dok salicilna kiselina (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno.

Vino i čaj

Kupinovo vino, koje ima veliku hranljivu vrednost, odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Osim gvožđa, ono obiluje vitaminima C i B, folnom kiselinom i pektinom, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.


Kupinovo vino priprema se na sledeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječite i dobro pomešajte sa najviše 2 kg šećera (mere po potrebi smanjite proporcionalno). Ovu mešavinu nalijte u staklene flaše i ostavite da stoje na suncu dva meseca. Zatvarače na flašama pritom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procedite, pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvajte u staklenim flašama na hladnom i tamnom mestu. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka, ali u dužem vremenskom period, recimo 2-3 meseca.

U narodnoj medicini čajevi i preparati od lista kupine upotrebljavaju se kod akutnih proliva i u slučaju upale krajnika, za grgorenje i ispiranje. Aktivni sastojci deluju na skupljanje tkiva i smirenje upale crevne sluzokože, a usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi.


Kremasti sladoled

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 50 g šećera u prahu, šolja pasiranih kupina (ili drugog voća po želji).
Priprema: Umutiti slatku pavlaku kao šlag, dodati šećer, kiselu pavlaku i na kraju pasirano voće. Sve lepo promešati i zamrznuti. Povremeno promešati da se ne bi napravili kristalići leda. Ako volite kremastiji sladoled, poslužite ga dok se još nije sasvim stegao. Na isti način se može pripremiti i sladoled od drugog voća, a posebno će interesantno izgledati poslužen na štapiću. Pripremljenu smesu treba sipati u male plastične kalupe za sladoled i zamrznuti. Pre služenja, kalup sasvim nakratko zaronite u vruću vodu da bi se lakše izvadio sladoled. Dok je još zamrznut, prelijte sa par kašika rastopljene čokolade, okrećući štapić u jednoj ruci. Pospite odmah seckanim lešnicima i sačekajte par trenutaka dok se glazura stegne.


Voće u čaši

Sastojci: 500 g kupina, 2 kivija ili pomorandža, 2 kruške, pola ananasa, desetak listova nane.
Priprema: Kivi i ananas oljuštite i krupno isecite, kruške isecite na kriške. Sve voće i nanu propustite kroz sokovnik ili blender (u tom slučaju dodajte malo vode). Sipajte u čaše, dodajte malo leda i ukrasite sa kriškom ananasa, pokojom kupinom i listićem mente.


Brzi kolač bez pečenja

Sastojci: 100 g tamne čokolade, 50 g putera, 100 g keksa, 400 g bobičastog voća po izboru - kupina, borovnica, ribizli, malina, kesica vanilin-šećera, 5 listića želatina, 250 g pavlake za šlag, 250 g kisele pavlake, 75 g šećera, sok i kora od pola limuna.
Priprema: Čokoladu rastopite s puterom. Keks, ako nije mleven, stavite u kesicu i razmrvite oklagijom, pa pomešajte s čokoladom. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, stavite smesu, poravnajte i stavite u frižider. Pola voća (ili manje) ostavite za ukrašavanje, ostalo izmiksajte, propasirajte i pomešajte s vanilin-šećerom. Umutite šlag od pavlake, dodajte kiselu pavlaku, šećer, sok i koru od limuna, kao i pire od voća. Rastopite želatin, pa dodajte u fil. Gotovim filom premažite koru od keksa, poravnajte i stavite na četiri sata u frižider. Pre posluživanja ukrasite preostalim voćkicama.

Autor: