AKTUELNO

Mnogi ljudi prave veliku grešku, jer prilikom konzumiranja voća bacaju njegov najzdraviji deo.

Koštice koje se nalaze u voću retko ko jede, jer uglavnom imaju neprijatan gorak ukus. Međutim, mnoge koštice znatno ubrzavaju proces regeneracije organizma, a to je samo jedan od razloga zbog kog ne bi trebalo da ih bacate.

Neke od njih možete pojesti dok jedete voće, a određene koštice možete sačuvati, osušiti i od njih praviti čajeve, a svaka od njih je posebno dobra za određene stvari.

1. Lubenica za sjajniju kožu

Koštice lubenice veliki su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, niacina i monozasićenih zdravih masnoća. Vitamin C kojim obiluje ovo voće pomaže kod lečenja akni i čini kožu elastičnom i sjajnom.

2. Kajsije za imunitet

Zbog sadržaja cijanida ne bi trebalo da jedete više od dve dnevno. Koštice kajsije su izvor vitamina B17, za koji se pretpostavlja da ubija ćelije raka i povoljno utiče na imunitet.

3. Grožđe za krvne sudove

Sastojci iz ove koštice mogu da očiste krvne sudove od štetnog sadržaja koji se zadržava zbog korišćenja lekova. Upravo zbog toga, preporučuju se ljudima koji su izloženi riziku od bolesti srca jer stimulišu cirkulaciju i sprečavaju stvaranje ugrušaka.

4. Citrusi za energiju

Vitamin C kojim su limun, pomorandža, grejpfrut i mandarine bogati igra važnu ulogu u dobroj imunološkoj funkciji. Zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom dejstvu citrusno voće koje pojedete sa košticama značajno može da vas odbrani od vurusa i spreči grip.

Autor: