AKTUELNO

Mirođija ne mora da se koristi samo u kulinarske, već i u zdravstvene svrhe.

Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin.

Poreklo vodi sa Mediterana i sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, te je veoma bogata flavonoidima - snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.

Može se sušiti ili koristiti u svežem obliku.

Gotovo svi delovi mirođije su lekoviti - i stabljika, kao i listovi.

Aromatični listovi mirođije trebalo bi da postanu stalan začin u ishrani za one koji pate od narušenih vrednosti šećera u krvi.

Mirođija sadrži eugenol, esencijalno ulje koje reguliše nivo glukoze u krvi.

Osim toga, listovi mirođije mogu da posluže i kao veoma efektan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckani u jogurtu.

Sveže naseckani listovi mirođije pomešani sa sokom od peršuna takođe mogu pozitivno da utiču na menstrualni ciklus i smanje obilno krvarenje.

#mirođija