AKTUELNO

Kao i ljudi, i psi imaju različite osobine i ličnosti i njihovo ponašanje umnogome zavisi od rase kojoj pripadaju, ali ne samo od toga.

To ne sprečava stvaranje predrasuda i predubeđenja o tome da su neke rase agresivnije od drugih, a to se najčešće dešava u slučaju sledeće dve rase.

Pit bulovi i rotvajleri imaju lošu „reputaciju“ kod mnogih ljudi i podrazumeva se da su oni agresivni psi, a to uopšte nije njihova priroda.

Naime, oni su veći i energičniji od mnogih drugih pasa i zbog konstantne aktivnosti i izgleda mogu da izgledaju zastrašujuće posmatračima.

Međutim, sve se svodi na dresuru i način ophođenja prema psu. Pit bulovi i rotvajleri mogu delovati opasnije i agresivnije zbog viška energije u slučaju da im ne poklanjate dovoljno pažnje.

Bitno je da se potroši ta energija i da se provodi vreme sa njima.

Stručnjaci kažu da dresiranje i treniranje pit bulova i rotvajlera nije nešto teže u odnosu na druge rase, samo da morate da budete uporni i dosledni.

Sistem nagrađivanja za uspešno obavljanje komande se preporučuje, ali važno je da usput otkrivate šta vaš pas zapravo voli i na šta reaguje.

Obe ove rase, na primer, vole da udovoljavaju svojim vlasnicima i zapravo vole da provode vreme u društvu ljudi.

Ono što je možda i presudno je da je svaki pas biće za sebe i individualno reaguje na stimulanse oko sebe.

To uvek treba imati u vidu i reagovati shodno njegovom ponašanju, a u slučaju da dođe do neke drastične promene, treba potražiti pomoć profesionalaca.

Autor: