AKTUELNO

Mnogi vlasnici pasa redovno stilizuju ljubimce u salonu, ali postoje pasmine koje imaju prirodni imidž po kojim su prepoznatljive.

Više je razloga zašto saloni za pse doživljavaju procvat. Najviše posla imaju leti, kada se mnogi vlasnici odlučuju da skrate dlaku ljubimcu i time mu omoguće da lakše podnese visoku temperaturu.

Osim toga, postoji mnogo rasa kojima dlaka neprestano raste poput naše kose, pa je njima redovno šišanje neophodno, nezavisno od godišnjeg doba. Nije mali broj vlasnika koji se na šišanje pasa odlučuje iz higijenskih ili estetskih razloga.

Postoje, međutim, neke rase pasa koje su prirodno obdarene veoma neobičnim stajlingom, po kome su postali poznati širom planete. Srpski telegraf predstavlja pet rasa pasa s najneobičnijim izgledom i frizurama.

Bedlington terijer

Ovaj izgledom i frizurom neobičan pas poreklom je iz Britanije i poznat je po tome što više liči na jagnje nego na psa. Odlikuje ga glava neobičnog izgleda, debela talasasta dlaka, tamne oči i zaobljena leđa. Tačni podaci o nastanku rase ne postoje, ali se pretpostavlja da vodi poreklo od grejhaunda ili vipeta, a verovatno i od dendi dinmont terijera. U prošlosti je bio stalni pratilac rudara jer je bio odličan lovac na pacove, a korišćen je i u lovu na jazavce, lisice, vidre i zečeve.

Ova rasa, koju često nazivaju lavlje srce s izgledom ovčice, prvi put je prikazana na izložbi pasa krajem 18. veka. Danas su to psi koji vole sve vrste aktivnosti i vrlo su agilni. Ovaj veoma uredan pas savršen je za boravak u stanu i veran je porodici, kojoj će biti pouzdan pratilac i čuvar.

Kineski ćubasti pas

Smatra se da kineski ćubasti pas izvorno potiče iz Afrike kada je rasa bila poznata kao afrički bezdlaki terijer. Kineski moreplovci su ih poveli sa sobom jer su uspešno lovili pacove na brodovima i tako je rasa stigla u Kinu.

Ovaj pas neobičnog izgleda nema dlaku, osim ćube na glavi, nogama i kitnjastom repu. Dobro se slaže sa drugim ljubimcima i decom, a pogodan je za život u stanu i ljude sklone alergijama na pseću dlaku.

Komondor

Veliki mađarski pastirski pas ili komondor je veliki, moćan i mišićav pas neobičnog izgleda. Ima karakteristično ukovrdžanu dlaku, koja podseća na metlu s resama. Frizura odraslog komondora teži oko sedam kilograma i sastoji se od oko 2.000 vunenih resa.

U prošlosti je ova rasa koršćena kao čuvar stada i pastira od razbojnika, vukova i medveda, dok se danas sve više koristi za čuvanje privatnih poseda. Rasa se raširila van granica Mađarske početkom 20. veka. Komondor je neustrašiv, odlučan i inteligentan pas.

Puli

Ovaj pas je najpoznatiji po dugoj, kovrdžavoj vodootpornoj dlaci. Smatra se da originalno potiče s planine Ural, a prema nekim izvorima, puliji su postojali još u doba Huna. Njihovo ime u prevodu na srpski znači siguran čuvar. Na teritoriji Mađarske se najviše koristio kao čuvar stada, kasnije je postao popularan i kao policijski pas.

U SAD je stigao 1935, a nakon toga se raširio i po Evropi. Puli je aktivan i inteligentan pas, veran vlasniku, a nepoverljiv prema strancima. Nisu pogodni za držanje u malim stanovima.

BergamaskoBergamasko je drevna italijanska rasa pastirskog psa, poznata po dugim uvojcima koji formiraju dredove. Za razliku od drugih rasa, njihova dlaka može poprimiti vrlo neobičan izgled, a često je upoređuju sa skupocenim tepisima.

Ova rasa se još koristi kao čuvar stoke u italijanskim Alpima, gde je nastala, ali sve češće su i kućni ljubimci. Veoma su vezani i odani porodici, s kojom stvaraju snažnu vezu. Ne vole da budu u centru pažnje i uglavnom su prilično povučeni.

Autor: