AKTUELNO

Ukoliko se krvni pritisak povisi na 140-160 sa 90-100 i više trebalo bi da preduzmete mere kako bi ga snizili. Ukoliko vam je dijagnostikovana hipertenzija ili ste u rizičnoj grupi za obolevanje od kardiovaskularne bolesti možda će biti neophodna terapija lekovima. U drugim situacijama pritisak se može normalizovati poštovanjem jednostavnih pravila.

Kako savetuje švedski lekar Mats Haldin, na snižavanje pritiska povoljno će uticati umerena fizička aktivnost ili minimum jedna (ili nekoliko kratkih) svakodnevnih šetnji. Takođe je korisno da sa sobom nosite nešto čime merite broj pređenih koraka, jer je poželjno da se dnevno pređe oko 10.000 koraka.

Pored toga, povremeno bi trebalo da odmorite od televizora, računara, telefona kako biste izbegli nepotrebne brige i opterećenje. Stres loše utiče na krvni pritisak, tako da je važno da naučite da se oslobađate tog štetnog stanja.Kako lekar savetuje, sedam sati sna takođe pomaže da se stabilizuje situacija sa pritiskom.

Pozitivno utiče i redovna, umerena ishrana. Poželjno bi bilo da se vodite mediteranskom ishranom, bez velike količine masti i soli.

Kako navodi portal „Ekspres“, stručnjak je na kraju posavetovao da zaboravite cigarete i alkohol ako želite da regulišete pritisak. Oba faktora doprinose porastu rizika od kardiovaskularnih bolesti.