AKTUELNO

Moramo da pazimo na svoje zdravlje čak i u trenucima najveće opuštenosti i zadovoljstva.

Ginekolozi su objasnili šta je važno da uradite, ali su i naveli razloge zašto moramo da pazimo na svoje zdravlje čak i u trenucima najveće opuštenosti i zadovoljstva.

U prvim trenucima nakon s*ksa postoji velika verovatnoća da će većina ljudi uživati u opuštenosti. Ali, čak i ako se osećamo umorno, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da uradimo, odnosno stvari koje treba da izbegavamo kako bismo sačuvali svoje zdravlje

Izbegavanje kupatila

Možda nije neki super seksi osećaj, odmah nakon odnosa odjuriti iz kreveta u kupatilo, ali pražnjenje bešike nakon seksa zapravo je prilično važno, naročito kada se radi o ženama. Dr. Alison Hil i dr. Ivon Bon objasnile da je to presudno jer s*ksualna aktivnost može potisnuti bakterije prema mokraćnoj cevi, što opet može dovesti do infekcija mokraćne bešike ili mokraćnog sistema.

– Važno je mokriti nakon s*ksa jer je poznato da ova aktivnost pomaže bakterijama da se prebace iz analnog područja u vaginu. Mokrenje ispire ovo područje i smanjuje rizik od infekcije – objasnila je ginekolog Kerolajn DeLusija.

Ne koristiti mirisne proizvode za intimno područje

Iako na tržištu postoji puno mirisnih sapuna, gelova, sredstava za pranje i losiona za intimno područje, svi ti proizvodi mogu nadražiti kožu pa ih treba izbegavati nakon s*ksa, a posebno to važi za žene.

– Ne preporučujemo upotrebu sapuna ili proizvoda s puno dodanih mirisa i hemikalija jer mogu promeniti dobre bakterije. Idealno bi bilo da se operemo samo s toplom vodom. Ako koristimo bilo kakve stvari poput s*ksualnih igračaka, lubrikanata i krema može doći do poremećaja flore uzrokujući širenje loših bakterija – objasnile su doktorke Hil i Bon.

Higijena nakon s*ksa treba da bude što jednostavnija i nežnija kako se područje genitalija ne ni iritiralo snažnim mirisima ili hemikalijama.

S*ksualne igračke samo staviti sa strane

Kao što bismo nakon s*ksa trebalo nežno da operemo intimne delove tela, tako bi trebalo da očistimo i sve s*ksualne igračke koje smo koristili.

– Igračke su obično sintetičke i mogu da zadržavaju bakterije, ali ako se redovno čiste neće povećati rizik od zaraze – kaže DeLusija.

Takođe je važno držati se uputstava za čišćenje koje smo dobili s igračkama, ali Hil i Bon preporučuju da „s*ksualne igračke operu toplom vodom i blagim sapunom“.

Oblačenje pripijene odeće ili donjeg rublja

Nošenje bilo čega pripijenog odmah nakon s*ksa nije najbolja ideja, smatra DeLusija. Budući da postoji višak telesnih tečnosti, a trenje širi bakterije, važno je omogućiti slobodni protok vazduha Rekla je da najbolje ako ništa ne nosimo nakon s*ksa ili samo široku odeću kako bi se telo prirodno očistilo.

Korišćenje telefona ili daljinskog upravljača

Čak i ako se ne planiramo dugo da mirujemo ili treba odmah negde da krenemo nakon odnosa, možda bi trebalo izbeći korištenje mobilnih telefona ili daljinskog upravljača. Trenuci nakon s*ksa mogu biti sjajan način da se povežemo s partnerom.

– Ako smo prisutni u tim trenucima pojačavamo intimnu vezu. Jedan od hormona koje oslobađamo nakon s*ksa, zvan oksitocin, je hormon koji povezuje – objašnjava DeLusija.

Proveravanje društvenih mreža ili gledanje televizije smanjuje mogućnost uživanja u onom osećaju blaženstva, pa je važno da uživamo dok možemo. Povezivanje s partnerom dobro deluje na naše zdravlje.

Autor:

#Seks