AKTUELNO

Istraživanja pokazuju da svaka treća žena i svaki četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje. Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje najbrže rastući poremećaj poslednjih godina.

1. Naječešći uzroci gubitka seksualne želje kod žena

Svađe i konflikti s partnerom kod žena su glavni uzročnici gubitka želje. Kod žena se seksualnost velikim delom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno da budu otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drugačije.

2. Ženama je potrebna harmonija?

Načelno, da. Može se reći da kod otprilike 70 odsto žena koje ne osećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. Smanjuje li se seksualna želja starenjem?

I da i ne. Jedna nova studija pokazala je da veću ulogu pritom igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako da uživaju u krevetu.

Foto: Pexels

4. Šta umanjuje seksualnu želju kod mladih žena?

Kontracepcijske pilule. Neki hormoni ženskog tela nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim slučajevima bi trebalo preći na kontracepcijske pilule s drugim gestagenima.

5. Razlozi problema sa postizanjem orgazma kod toliko žena

Najčešći uzroci takvih situacija su duševno stanje i konflikti u odnosu s partnerom. Organski uzroci ređe su odgovorni za takve poteškoće.

6. Šta pospešuje seksualnu želju da bude snažnija?

Magnetni prsten koji je po mogućnosti potrebno nositi i nekoliko sati, a minimalno 30 minuta pre seksualnog odnosa. Na taj način se podstiče prokrvljenost utrobe i povećava polna želja.