AKTUELNO

Kad odrastete, imate slobodu da jedete šta želite i kad poželite. Ali važno je biti svestan kako određena hrana utiče na naš organizam, pogotovo da postoje namirnice koje bi trebalo izbaciti iz ishrane posle tridesete.

Kad odrastete, imate slobodu da jedete šta želite i kad poželite. Ali važno je biti svestan kako određena hrana utiče na naš organizam, pogotovo da postoje namirnice koje bi trebalo izbaciti iz ishrane posle tridesete.

Telo se s godinama menja i mršavljenje kao i očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.

Eat This, Not That kaže da bi svi stariji od 30 iz svoje ostave trebalo da izbace određenu hranu. Evo koju:

Voćni jogurt

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera skrivaju se u manje očitim namirnicama, poput hleba, kečapa i – voćnog jogurta.

Da, voćni jogurt može imati šećera koliko i činija sladoleda.

Zagorelo meso

Mnogi vole da im je meso jače pečeno, ali zagorelog se treba kloniti.

Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti heterociklične amine (HCA) i policiklične aromatične ugljovodonike (PAH).

Utvrđeno je da ove štetne hemikalije menjaju DNA i povećavaju rizik od raka.

Gazirana pića

Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove treba da gledate kao na neprijatelja.

Gazirani sokovi bogati su bojama koje su primarni izvor dodanog šećera.

Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida.

Drugim rečima, pijuckanje gaziranog pića može otežati začeće.

Kokteli i pivo

Kako starimo, telo ne metaboliše alkohol toliko efikasno.

Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom sistemu.

Iako ste možda u 20-im uspeli da obavite posao s minimalno sna, to nije slučaj u tridesetim.

Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može doprineti daljem povećanju telesne težine, rekla je dijetetičarka Marta Makitrik.

Osim toga, alkohol isisava vlagu iz kože, što privremeno čini bore vidljivijim, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

Peciva i beli hleb

Osim ako je pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu, hranjivu tvar koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane, integralne žitarice pomažu da se održi nivo šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera

Izbegavanje toksina poput veštačkih zaslađivača pomoći će jetri da radi efikasnije.

Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži veštačke zaslađivače, kao što su žvakaće gume, bombone i grickalice bez šećera.

Voće i povrće puno pesticida

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz.

Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju znatno manje pokretnih spermatozoida od muškaraca koji ih jedu najmanje.

Margarin

Čest je sastojak kolača, neki ga koriste kao namaz, a margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osetljivijom na ultraljubičasto zračenje.

Studije su takođe otkrile da konzumacija margarina može uzrokovati hroničnu upalu, koja takođe može ubrzati stvaranje bora.

Sosovi za čips

Ako naćose ne možete da jedete bez umaka, imamo loše vesti. Kupovni sosovi koji se serviraju uz čips sadrže veštačke boje, arome i aditive.

Uz to, oznaka „s ukusom sira“ znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami narežete sir pa ga otopite i poslužite.

Soja-sos

Soja-sos u samo jednoj kašičici sadrži neverovatnih 879 miligrama natrijuma. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar izbor za kožu.