AKTUELNO

Iako nije moguće gajiti svaku vrstu biljke ili svoj radni i životni prostor oplemeniti istima, postoje one koje bi trebalo da nam budu dostupne u bar nekom obliku.

Biljke oplemenjuju svaki životni prostor, i čak i na radnom mestu mogu da naprave domaću atmosferu i učine da se osećate kao kod kuće.

Iako nije moguće gajiti svaku vrstu biljke ili svoj radni i životni prostor oplemeniti istima, postoje one koje bi trebalo da nam budu dostupne u bar nekom obliku.

Pojedine biljke moguće je gajiti kao ukras, od pojedinih se koriste plodovi i trebalo bi ih uvrstiti u ishranu, dok bi od nekih biljaka trebalo koristiti proizvode čiji su glavni sastojak.

1. Aloe vera

Za aloe veru nije nepoznanica da ima mnogo lekovitih svojstava. Osim toga, ona je veoma čest sastojak u kremama, gelovima, preparatima za negu i lepotu. Ovaj sukulent je prilično lak za održavanje, jer ne zahteva posebnu negu i pažnju.

Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna
Tečnost, odnosno gel iz lista aloe vere, decenijama se koristi za saniranje blažih opekotina, posekotina ili blagih osipa.

2. Đumbir

Đumbir je čudesna biljka koja pomaže varenje. Jedna od njenih velikih prednosti je i što je veoma korisna u borbi protiv prehlade. Đumbir ima i antiinflamatorna svojstva.

Efikasan je u ublažavanju bolova u grlu i borbi sa rinovirusima, koji uzrokuju prehladu.

3. Ašvaganda

Ašvaganda ili indijski žen-šen je biljka koja se vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Moć njenog korena se vezuje za rešenje tri problema - on je adaptogen, dobar u borbi protiv stresa i pomaže kao pojačivač kod trenažnog učinka.

Prva relevantna istraživanja su ukazala da koren ove biljke poseduje veoma jak umirujući efekat i da ostvaruje pozitivan uticaj na raspoloženje, pomaže kod hroničnog umora i nesanice.

Vremenom se pokazalo da ova biljka ima jak neuro-endokrini učinak kada je u pitanju balans bitnih hormona, pre svega testosterona, kao i kortizola.

4. Neven

Neven je u narodu poznat i kao "biljka koja leči sto bolesti". Ovo je jedna od najviše korišćenih biljaka, a zahvaljujući svom složenom sastavu koristi se za lečenje širokog spektra bolesti.

Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima deluje protivupalno. Veoma je važan sastojak čajnih mešavina kojima se uklanjaju tegobe u digestivnom traktu.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove, relaksira ih i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno.

Takođe, neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od velike pomoći je i kod psorijaze.

Pored lekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se semenom, a cveta od maja do novembra. U lečenju se koristi cvet, a ređe cela biljka ili sveže ceđen sok koji je izuzetno blagotvoran kod promena na koži.

Autor: