AKTUELNO

Loši obrasci sna mogu da podstaknu stres koji doprinosi depresiji, loš san takođe ometa sudelovanje u aktivnostima koje podržavaju emocionalno blagostanje.

Razvoj boljih navika spavanja je jedan od najbržih i najdelotvornijih načina za poboljšanje mentalne dobrobiti pojedinca ili porodice, kaže terapeut Džom Daf i otkriva kako poboljšati navike spavanja.

Ostavite uređaje

Mnogi pre spavanja gledaju u ekrane, listaju društvene mreže ili gledaju videozapise. U poslednjih nekoliko godina zavisnost od telefonima postala je sve češća. Zavisnost može da uzrokuje poteškoće sa spavanjem, posebno kada se koriste kasno noću, prema nedavnoj studiji studenata objavljenoj u časopisu "Frontiers in Psychiatry".

Terapeut podstiče svoje klijente da telefone ostave van spavaće sobe, a umesto njih da čitaju knjigu, meditiraju ili slušaju smirujuću muziku. Vežbe svesnosti takođe mogu da budu korisne, čak i za decu.

Razvijajte dobru higijenu sna

Porodice uglavnom imaju iste navike spavanja. Ako želite da vidite decu ili supružnika kako bolje spavaju, odredite jasno vreme za spavanje njima i sebi. Učinite isto i za vreme buđenja.

Foto: Unsplash.com

Doslednost će svima pomoći da brzo razviete zdrave navike spavanja, ali nemojte se previše obeshrabriti ako ova promena potraje.

Možda najmoćnija metoda za poboljšanje sna je vežbanje tokom dana. Određena istraživanje koja se tiču spavanj dokazuju da je kod ljudi koji redovno intenzivno vežbaju gotovo dvostruko veća verovatnoća da će imati kvalitetan, redovan san.

Na vreme idite da spavate

Mnogi problemi sa spavanjem postaju očigledni na početku školske godine. Budući da deca obično počinju školsku godinu s loše regulisanim snom, pomeranje vremena za spavanje u malim koracima može brzo da reši probleme sa spavanjem, dodaje Duf.

#Spavanje