AKTUELNO

Saznajte kako prestanak pušenja utiče na zdravlje.

Osobe koje su nakon dugog "pušačkog staža" ostavile cigarete prijavljivale su neobične simptome, od onih nalik prehladi do porasta energije i "lakoće"... Lekari kažu da naše telo oseća promene i to pozitivne jer se pluća čiste i krvni pritisak normalizuje.

Približno osam miliona ljudi širom sveta godišnje umre od bolesti povezanih sa pušenjem. Iako svesni štetnosti ove loše navike, mnogi se, pak, teško odlučuju da "batale" cigarete... Pročitajte naučni rad o posledicama prekida pušenja, možda će vam pomoći da se rešite ove zavisnosti.

Evo šta se dešava sa telom kada prestanete da pušite...

Prvih 20 do 30 minuta

Za pušeče, ovoliko traje i pauza između dve cigarete, tako da ne možemo da govorimo o nekim značajnijim benefitima, već samo o tome kako telo pušača reaguje kada pola sata nije izložen nikotinu. Posle 20-30 minuta, krvni pritisak se blago snižava (kod pušača je pritisak gotovo uvek povišen), ruke i noge počinju da se zagrevaju jer se poboljšava cirkulacija krvi.

8 sati

Nakon osam sati, pluća počinju da se intenzivno čiste od zagađenja izazvanog nikotinom. Ugljen-monoksid se izlučuje iz tela, što omogućava plućima da aktivnije oslobađaju sluz sa povećanjem nivoa kiseonika.

48 sati

Nakon dva dana, čulo mirisa i ukusa bivšeg pušača se izoštrava.

72 sata

Tri dana kasnije, osoba oseća kako lakše diše. Bronhije počinju da se opuštaju i čitav respiratorni sistem funkcioniše efikasnije.

2 do 3 meseca

Cirkulacija se značajno poboljšava, kao i funkcija pluća - telo postaje otpornije.

1 do 9 meseci

Kašalj, karakterističan za pušače, jenjava, "začepljenje" sinusnih šupljina nestaje. Funkcija pluća nastavlja da se poboljšava jer su sve čistija. Zahvaljujući boljem radu pluća, efikasnije unosimo kiseonik što doprinosi povećanju nivoa energije i boljim mentalnim performansama.

Godinu dana

Sada se već značajnije vide benefiti prestanka pušenja. Rizik od pojave srčanih oboljenja je bukvalno prepolovljen u odnosu na pušače.

5 godina

Rizik od moždanog udara se smanjio i sada je isti kao kod nepušača. Praktično duplo je smanjen i rizik od pojave raka usta, grla i jednjaka.

10 godina

Rizik od pojave raka pluća je prepolovljen u odnosu na pušače. Učestalost raka pankreasa je smanjena i rizik je isti kao za nepušače.

15 godina

Petnaest godina nakon prestanka pušenja, rizik od pojave srčanih oboljenja (uključujući srčani udar) i prerane smrti je isti kao kod osoba koje nikada nisu pušile.

#pušenje