AKTUELNO

Ukoliko često putujete sigurno ste nekada bili svedok "čudnih" običaja, načina pozdravljanja, iskazivanja poštovanja. Da li znate kako će vas dočekati Filipinci, kako Tibetanci, a kako će se pozdraviti Eskimi?

Ako putujete na dalja odredišta, ne škodi da se podsetite šta možete da doživite na prvom sastanku. Evo nekoliko potpuno različitih načina na koje možete da se pozdravite:

1. Tibet: isplazi jezik, javi nam da si "čist"

Ako isplazite jezik na Tibetu, nećete ispasti nepristojni. Zapravo! Tradicija datira iz 9. veka, kada je vladao nepopularni kralj Lang Dharma, poznat po svom crnom jeziku. Nakon njegove smrti, deo Tibetanaca (uglavnom sveštenici) počeo je da plazi jezik po dolasku i pozdravu, kako bi potvrdili da nisu reinkarnacija omraženog kralja.

2. Filipini: naklon starijima

Tradicionalni pozdrav starijih osoba na Filipinima sastoji se od naklona i pritiskanja desne ruke uz čelo. Izgovaraju se reči Mano (ruka) i Po (poštovanje). Ponekad je praćeno blagim tapšanjem po ramenu.

3. Eskimski poljubac: ne bi prošao u doba društvene distance

Ono što znamo kao "eskimski poljubac" je zapravo tradicionalni pozdrav koji se zove Kunik. Najčešće se koristi između članova porodice i voljenih, a prepoznatljiv je po trljanju nosa. Veruje se da je nastao iz praktičnih razloga jer su im nosevi bili najizloženiji deo tela (lice je često "uvučeno" ispod debele kapuljače). Ali sličan gest možete pronaći u delovima Novog Zelanda i Havaja, gde dodir nosa prati spajanje čela.

4. Japan: naklon sa dozom saosećanja za zbunjene strance

Japanski pozdrav već poznajemo iz popularne kulture - to je blagi naklon rukama uz telo. Ali kada se stranci nađu u Japanu, i dalje ostaju zbunjeni i ukočeni. Koliko duboko treba da se poklonim? Koliko treba da ostanem na tom položaju? Izgledam li čudno ili smešno? Bez brige, Japanci su svesni turističke zabune i neznanja o gestovima, pa to uzimaju zdravo za gotovo. Ponekad je najboljle skratiti muke i pružiti ruku, ali je pristojnije i sigurnije čekati njihov prvi korak, piše Punkfunker, prenosi B92.

5. Bocvana: pročitajte koreografiju

Rukovanje u Bocvani je čitav niz koraka. Prvo: klasično rukovanje desnom rukom. Ali pre nego što pustite ruku, podignite je u vazduh (druga osoba radi isto) i raširite dlan, ponovo je uzmite, spustite, ponovite stisak ruke, uvijte prste i držite ih, "očešljajte" palčeve a zatim razdvojite ruke i stavite desnu ruku na levo rame. Šta li rade dok plešu?