AKTUELNO

Bela kuća predstavila je plan kako će strani državljani moći prvi put od početka pandemije da ulaze u Sjedinjene Države, a koji počinje da važi od osmog novembra.

Prvo pravilo

Sve vakcine koje je odobrila Američka uprava za hranu i lekove (FDA) ( Pfizer/BioNTech Comirnaty, Moderna i Janssen) i Svetska zdravstvena organizacija (pored gore navedenih AstraZeneca, Covishield, Sinopharm i Sinovac) biće priznate od strane američkih vlasti za ulazak u zemlju. Znači putnicima koji su vakcinisani navedenim vakcinama biće omogućen ulazak u SAD.

Drugo pravilo

Putnici će morati da pokažu dokaz o vakcinaciji pre ulaska u avion, koji će proveravati avio-kompanije. Oni će proceniti i da li je sertifikat izdao zvanični organ u određenoj zemlji.

Treće pravilo

Drugu dozu vakcine putnik mora da primi najmanje 14 dana pre putovanja.

Četvrto pravilo

Nevakcinisani putnici - i strani državljani, koji su stalni stanovnici SAD, kao i strani državljani koji se smatraju izuzetima od vakcinacije - moći će da uđu u SAD, ali će morati da se testiraju na novu infekciju koronavirusom u roku od 24 časa od dolaska.

Peto pravilo

Putnicima mlađim od 18 godina nije potrebna potpuna vakcinacija za ulazak u Sjedinjene Države. Bela kuća je objasnila da se na to odlučila zbog neslaganja između pravila i distribucije vakcine mlađim starosnim grupama u raznim zemalja. Maloletnici će, međutim, morati dostaviti potvrdu o negativnom testu na infekciju, do maksimalno 72 časa od odlska u SAD.

Ograničenja putovanja u SAD uveo je tadašnji američki predsednik Donald Tramp na početku pandemije kovida-19, a zabrana se, između ostalih, odnosila na Evropsku uniju, Kinu, Iran, Indiju i Brazil. Kada je Džo Bajden došao u Belu kuću u januaru ove godine, produžio je tu uredbu i sada će se zemlja konačno ponovo otvoriti za strance. Najveći pritisci za ukidanje mera bili su iz sektora turizma.

"U interesu Amerike je da odustane od bilateralnih sporazuma o otvaranju granica koje smo uveli zbog pandemije. Oslonićemo se koliko god je to moguće na vakcinaciju da ponovo uspostavimo bezbedne vazdušne veze", objasnio je Bajden na predstavljanju pravila.

Tokom pandemije, samo američkim državljanima, vlasnicima radnih i boravišnih dozvola i onima sa posebnom dozvolom bilo je dozvoljeno da putuju u Sjedinjene Države.

#SAD

#koronavirus