AKTUELNO

Ispijanje više od tri šoljice kafe dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati nedavno objavljene studije.

Velika studija objavljena u stručnom časopisu „Clinical Gastroenterology and Hepatology“ je verovatno dosad najsveobuhvatniji uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je reč o zdravlju jetre.

Analiza se zasniva na podacima američke Ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnom nivou, u sklopu koje se od učesnika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Ključno je to što je godine 2017. u istraživanje uključena i ​​elastografija, ispitivanje elastičnosti jetre učesnika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom već u sklopu sveobuhvatne procene.

Foto: Unsplash.com

Od ranije se zna da se elastičnost jetre postepeno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

U istraživanju sprovedenom 2017. i 2018. Učestvovalo je 4.500 nasumice izabranih ispitanika kojima je urađena elastografija. Učesnici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosek je iznosio 48 godina. 73 odsto ih je patilo od prekomerne telesne težine, što je otprilike nacionalni prosek, rekao je vođa istraživanja dr Eliot Taper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Mičigen.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali su pronašli vezu između konzumacije kafe i elastičnosti jetre.

Kod osoba koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno elastogram je bio bolji. Međutim, povoljno delovanje kafe s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obe vrste ovog napitka na razvoj hroničnih bolesti jetre.

Taper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu konzumaciju kafe.

Lekari ipak naglašavaju da treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i decenijama u savetuju da za održavanje jetre zdravom treba – smanjiti unos ugljenih hidrata i alkohola, održavati poželjnu telesnu težinu i biti fizički aktivan.

#Kafa